Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Faglærte er nøglen til at nå klimamål

Børne- og Undervisningsministeriet

I Danmark har vi sat ambitiøse mål for den grønne omstilling: Vi skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030, og Danmark skal være helt klimaneutralt i 2050.

Ingen er forhåbentligt længere i tvivl om, at vi står på en brændende platform - men de unge er i den grad gået forrest og tripper for at få lov til at bidrage til den grønne omstilling.

Mange unge har allerede ændret kostvaner, rejsevaner, tøjforbrug og meget andet. Derfor bør de også have mulighed for at bidrage til den grønne omstilling i deres uddannelsesvalg.

Klimakampen skal ikke blot være en kamp, de kan kæmpe i deres fritid. For faktum er, at ændrede mad-, rejse- og forbrugsvaner ikke kan gøre det alene. Hvis vi skal nå vores klimamål, kræver det, at vi gør mere af det, vi allerede er kendte for i Danmark. Vi har ambitiøse grønne virksomheder som Ørsted, Danfoss, Grundfos og Vestas - for blot at nævne nogle få eksempler. For at bevare det grønne forspring skal virksomhederne fortsat kunne rekruttere den rette arbejdskraft.

Og det ser desværre ud til at blive en stor udfordring, da alt for få unge vælger en af de erhvervsuddannelser, som er nøglen til, at vi kan sætte turbo på den grønne omstilling og udvikle fremtidens løsninger. Uden dygtige elektrikere, murere, bygningsarbejdere og andre faggrupper, som kan bygge vindmøller i havet, opsætte ladestandere og etablere solcelleanlæg på vores tage, kan vores grønne ambitioner være nok så gode.

Faglærte arbejdere er en central brik i Danmarks grønne ambitioner, og regeringen ser erhvervsuddannelserne som en løftestang for den grønne omstilling. I udspillet ”Danmark kan mere” foreslår vi, at der i samarbejde med grønne eksportvirksomheder, fonde, vidensmiljøer og andre centrale aktører etableres tre nye klimaerhvervsskoler i forskellige dele af Danmark, som skal være med til at sikre uddannelse i verdensklasse inden for den grønne omstilling.

De nye klimaerhvervsskoler skal arbejde tæt sammen med virksomhederne, så vi sikrer, at vi ikke kun uddanner til arbejdsmarkedet her og nu, men også har blikket rettet mod fremtidens grønne arbejdsmarked.

Klimaet kræver handling. Hellere i dag end i morgen. Men der er håb. Ikke mindst fordi vi har en ungdomsgeneration, som er ivrig efter selv at få lov at bidrage til den grønne omstilling.