Statsministerens nytårstale

I Danmark er det en tradition, at statsministeren i forbindelse med nytåret holder en nytårstale, som bliver transmitteret i radio og tv. Traditionen med statsministerens nytårstale blev indledt af Thorvald Stauning i 1940. Denne tale er desværre ikke tilgængelig. I starten blev talerne transmitteret i radioen, og fra 1961 både i radio og på tv.

Nedenfor kan du se og lytte til videoer med nytårstaler fra de sidste mange år fra Statsministre, som Anker Jørgensen, Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen.

Det er forskelligt, hvor statsministerens nytårstale bliver optaget. De seneste mange år, siden 1986, er nytårstalerne blevet optaget på Marienborg, men tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt gjorde en undtagelse og holdt i 2013 og 2014 sin nytårstale fra Statsministeriet i Prins Jørgens Gård.

Da Lars Løkke Rasmussen kom til i 2015 blev nytårstalen de første år optaget på Marienborg. I 2017 blev Lars Løkke Rasmussens nytårstale sendt live fra Statsministeriet på Christiansborg

Der har været enkelte år uden nytårstaler - bl.a. på grund af såkaldt politisk spærretid forud for et folketingsvalg.