Danmark støtter Ukraine og Georgien med 860 mio. kr.
Det handler helt grundlæggende om stabilitet og sikkerhed i Europa, siger udenrigsministeren om baggrunden for støtten
Udenrigsminister Anders Samuelsen har godkendt et nyt femårigt naboskabsprogram i Ukraine og Georgien.
Naboskabsprogrammet understøtter Danmarks udenrigspolitiske prioritet om et fredeligt og stabilt Europa. Programmet vil være fokuseret på kerneområder inden for landenes reformbestræbelser, herunder især demokrati, menneskerettigheder og bæredygtig og inklusiv økonomisk vækst.
Både Ukraine og Georgien står i vanskelige situationer, herunder på grund af den territoriale trussel fra Rusland. De ønsker begge en øget europæisk orientering og undergår ambitiøse og vanskelige reformprocesser.
Anders Samuelsen siger:
”Det er i Danmarks og Europas interesse at Ukraine og Georgien fortsætter den europæiske kurs, de har valgt. Det handler helt grundlæggende om stabilitet og sikkerhed i Europa. Landenes omfattende reformer er forudsætningen for udviklingen af moderne og velfungerende samfund. De er det bedste svar på aggressionen fra Rusland – og på ønsket om europæisk tilnærmelse. Derfor skal vi også fremover understøtte deres reformprocesser. Vores bistand vil give landene et vigtigt skub i den rigtige retning. Det er derfor, at jeg netop har godkendt et nyt dansk naboskabsprogram til 860 millioner kr.”
Det nye Naboskabsprogram bygger på erfaringer og resultater fra tidligere indsatser i regionen og indeholder en række områder, hvor Danmark har særlig viden eller kompetencer. Det gælder f.eks. energi, hvor Energistyrelsen vil indgå i et myndighedssamarbejde med Ukraine. Det gælder også korruptionsbekæmpelse hvor Danmark vil arbejde for at fremme kapaciteten hos Ukraines institutioner til at bekæmpe korruption.
Både Ukraine og Georgien har indgået handelsaftaler med EU, som repræsenterer et stort potentiale for landenes erhvervsliv men også nødvendiggør vanskelige omstillinger. Det danske program yder rådgivning og støtte til landenes små og mellemstore virksomheder til at omstille sig til de krav som de skal leve op til for at få udbytte af handelsaftalerne med EU.
Endelig indeholder programmet bredere støtte til begge landes civilsamfundsorganisationer, som spiller en afgørende rolle i forhold til at holde regeringerne fast i reformsporet, og til at sikre øget gennemsigtighed i regeringsførelsen.