Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Anders Samuelsen i Kiev og Østukraine: Fastholder dansk fokus på Ukraines udfordringer

Udenrigsminister Anders Samuelsens første rejse uden for EU går i dag til Ukraine. Udenrigsministeren vil de næste to dage sætte reformer på dagsordenen, når han møder Ukraines regering og civilsamfund.

Udenrigsministeriet
Portrætbillede af Anders Samuelsen
Foto: Udenrigsministeriet

Udenrigsminister Anders Samuelsens første rejse uden for EU går i dag til Ukraine. Udenrigsministeren vil de næste to dage sætte reformer på dagsordenen, når han møder Ukraines regering og civilsamfund. Derudover vil udenrigsministeren besøge Østukraine, hvor konflikten med de russisk-støttede separatister stadig lever. Her vil udenrigsministeren møde de danske OSCE-observatører og internationale organisationer, der arbejder ved fronten.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

”Jeg vil med mit besøg sende et klart signal om, at Danmark fortsat står side om side med Ukraine i konflikten med Rusland. Verdens øjne er rettet mod mange andre krige og konflikter, men Ukraine har stadig brug for Danmarks – og EU’s – støtte. Vi skal stå fast på Ukraines ret til at vælge sin egen europæiske fremtid, og vi skal fastholde presset på Rusland. Og samtidig skal vi aktivt støtte gennemførelsen af de altafgørende reformer af det ukrainske samfund. Her spiller EU og Danmark en vigtig rolle”

Den folkelige Maidan-opstand sendte i 2014 Ukraine ud på en ambitiøs reformkurs i vestlig retning. Ukraines regeringer har siden gennemført flere gennemgribende reformer af blandt andet energisektoren og den offentlige administration, men Ukraines udfordringer er fortsat betydelige. Ukraine er blandt andet stadig i den globale superliga, når det kommer til korruption.

”Jeg vil under mit besøg presse på for, at den ukrainske regering holder tempoet, og leverer på ukrainernes ønske om mere gennemsigtighed, et bedre retssystem og mindre korruption. Et stærkt og reformeret Ukraine er og bliver det stærkeste modsvar mod Ruslands aggression”, siger Anders Samuelsen og fortsætter:

”Jeg er stolt over, at Danmark i fremtiden vil være en endnu stærkere allieret på Ukraines reformrejse. Den 1. februar overtager vi førertrøjen som leder af EU’s nye store anti-korruptionsprogram i Ukraine, og samtidig fortsætter vi støtten til Ukraines civilsamfund og medier, som er vigtige vagthunde i forhold til korruption og misbrug.

Men der er også behov for at se på, om EU kan gøre endnu mere for at støtte Ukraines reformer og vej mod vækst og velstand. Derfor har jeg taget initiativ til, at Ukraine i næste uge bliver sat på dagsordenen, når jeg mødes med mine EU-kolleger i Bruxelles. Det er fortsat i Danmarks og EU's klare interesse, at det nye Ukraine lykkes, at der er stabilitet i vores nærområde. Og ikke mindst, at vi fortsat insisterer på, at europæiske landegrænser ikke kan flyttes med militærmagt, som det skete på Krim i 2014.”