Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Danske soldater til Estland i 2018

Et bredt politisk flertal i Folketinget bakkede i dag op om regeringens forslag om at udsende ca. 200 danske soldater til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen i 2018.

Udenrigsministeriet
Forsvarsministeriet
Foto: Lars Bøgh Vinther/Forsvaret

Et bredt politisk flertal i Folketinget bakkede i dag op om regeringens forslag om at udsende ca. 200 danske soldater til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen i 2018.

Soldaterne udsendes til Estland, hvor de i rammen af en britisk bataljon skal være udsendt i 12 måneder.

”Jeg er glad for, at vi igen kan støtte op om sikkerheden for de baltiske lande og i vores nærområde. Udsendelsen af et dansk bidrag til NATOs fremskudte tilstedeværelse er et klart signal til omverdenen om, at Danmark står vagt om vores internationale forpligtelser i NATO”, udtaler udenrigsminister Anders Samuelsen og fortsætter:

”Og det sender samtidigt et lige så klart signal om solidaritet til vores allierede i NATO samt at Danmark aktivt vil bidrage til Alliancens sikkerhed.”

Det danske bidrag, som udsendes til Estland, er en del af en bredere NATO-indsats, som blev besluttet på NATO-topmødet i juli sidste år. I lyset af den ændrede sikkerhedspolitiske situation i Europa efter bl.a. Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen, har de Allierede i NATO besluttet at styrke Alliancens afskrækkelses- og forsvarsprofil.

”Jeg er glad for den brede opbakning i Folketinget i dag”, udtaler udenrigsminister Anders Samuelsen, og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen supplerer: ”Den brede opbakning i Folketinget i dag er et skulderklap til de danske soldater, der tager til Estland for at løse en vigtig opgave for NATO, for de baltiske lande og for Danmark. Det kan soldaterne og vi godt være stolte af.”

Den britisk ledede bataljonskampgruppe ankom til Estland i april måned i år.

”Det gjorde stort indtryk på mig at være med ved åbningsceremonien af kampgruppen i Estland for en måneds tid siden. Det er helt tydeligt for mig, at de baltiske lande og Polen nu for alvor begynder at tro på en fremtid i sikkerhed”, siger forsvarsministeren.

”Med 200 soldater udsendt til den fremskudte tilstedeværelse, fire F-16 kampfly udsendt til Baltic Air Policing og vores bidrag til NATO’s genforsikrende tiltag, yder Danmark et markant bidrag til vores allieredes sikkerhed i Baltikum og Polen i 2018. Det viser, at Danmark har stor værdi af det danske forsvar,” siger Claus Hjort Frederiksen.