Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Ni initiativer skal forhindre sexovergreb mod børn

Justitsministeriet

Justitsminister Nick Hækkerup har hos Red Barnet i dag præsenteret ni initiativer i et nyt udspil, der sætter bredt ind over for sexkrænkelser af børn. Skærpede straffe og en ny definition for, hvornår der er tale om voldtægt af mindreårige, er blandt initiativerne.

Det er ubærligt for både ofrene og deres familier, når børn udsættes for seksuelle overgreb. Derfor fremlægger regeringen et nyt udspil med ni initiativer, der skal sikre, at seksuelle overgreb mod børn straffes hårdt, og at overgrebene bedre kan efterforskes og retsforfølges.

Flere retssager har vist, at der i dag er et misforhold mellem strafniveauet for voldtægter af børn og andre seksuelle overgreb end voldtægt. Forskellen kan være på adskillige års fængsel. Derfor ønsker regeringen, at straffen for andre seksuelle overgreb end voldtægt forhøjes med 50 pct., så strafniveauet matcher den grove forbrydelse, som andre seksuelle overgreb end voldtægt mod børn er.

I regeringens udspil lægges der også op til en opdatering af straffelovens voldtægtsbestemmelse, så den bedre afspejler den forbrydelse, der reelt finder sted i sager om samleje mellem mindreårige og voksne. Derfor lægges der i udspillet op til at, det forhold, at en voksen, der er fyldt 22 år og har sex med et barn under 15 år, per definition er voldtægt.

Justitsminister Nick Hækkerup siger:

Børnene og deres pårørende skal ikke leve med, at der i sager om seksuelle overgreb på børn kun gives små straffe, blot fordi det ikke er samleje, der har fundet sted. Derfor er der et klart behov for, at vi får opdateret straffeloven på det her område, så ofrene og deres pårørende ved, at gerningsmændene straffes hårdt. Det sikrer vi med udspillet, hvor vi også sætter bredt ind over for sexkrænkelser mod børn, både når det omhandler forebyggelsen af overgreb og digitale overgreb som f.eks. fjernovergreb på nettet.”

Læs mere om de ni initiativer på Justitsministeriets hjemmeside.