Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Løkke klipper snoren til Danmarks største hospital

Mandag indviede statsminister Lars Løkke Rasmussen det nye supersygehus i Skejby. Læs hans tale her.

Statsministeriet

Tak fordi I ville se mig.

Jeg har glædet mig til i dag. Til endnu en stor Aarhus-begivenhed.

For nogle uger siden bød I hele Europa velkommen som årets europæiske kulturhovedstad. Med et fantastisk show, som jeg selv havde fornøjelsen af at deltage i.

I dag indvier vi Det Nye Universitetshospital. Uden optog eller europahymne. Men med god musik fra en af Aarhus’ musikalske helte.

Jeg ved ikke, hvad Steffen planlægger at spille for os i dag. Måske et nummer fra albummet Nærmest lykkelig?

Det tror jeg i hvert fald vil passe til regionsformandens humør. Og sådan set også til mit eget. 

Det er næsten ti år siden, vi søsatte ideen om supersygehuse. Dengang var jeg selv sundhedsminister. Og senere – som finansminister – var jeg med til at finde pengene til den kvalitetsfond, som sammen med regionerne har finansieret de nye supersygehuse. 

Derfor gør det mig oprigtigt glad at stå her i dag. Sammen med jer. Se planerne blive realiseret. Åbne døren til Danmarkshistoriens største hospitalsforbedring. 

I dag er der både grund til at være ja, nærmest lykkelig – og ønske tillykke. 

Tillykke til Region Midtjylland, som har haft store visioner for projektet lige fra starten. I har sat jer for, at skabe noget helt særligt. Og det er lykkedes indtil videre.

Det nye universitetshospital bliver ikke alene Danmarkshistoriens største hospitalsbyggeri. Det bliver også det største og mest moderne universitetshospital i Nordeuropa. 

Er alt gået som planlagt? Nej. 

Både her og i Gødstrup, har der været problemer. Det har medført berettiget kritik. Budgetterne skal holdes. Men midt i det hele skal vi også huske, at de her projekter ikke er noget, man trækker i en automat. De er enormt komplekse. Vi skal lære af problemerne, så de ikke gentager sig.

Tillykke til Aarhus, som nu får samlet sit sygehus på én matrikel. En ny by i byen. På størrelse med Ribe. Med egne kvarterer, gader og torve. 

Og når alt det her står færdigt, bliver det Aarhus’ største arbejdsplads med næsten 10.000 ansatte. Og 1 million patienter hvert år.

Næsten uvirkelige dimensioner. Men også en understregning af at Aarhus er gået fra at være en stor by – til en storby. Også på hospitalsfronten vil Aarhus være en inspiration i de kommende år. 

Det er ikke sket af sig selv. I dag skal der både lyde et stort tillykke – men også et endnu større tak – til alle jer, som har knoklet og fortsat knokler med at bygge selve hospitalet.

Arkitekter, anlægsgartnere, murere, malere, tømrere, chauffører, sikkerhedsledere og mange flere. I alt 1.300 mennesker, som på hver jeres måde har været med til at skabe noget helt unikt.

I er jo ikke i mål. Men I er på vej. De første patienter er allerede flyttet ind – og det er medarbejderne også.

Og netop medarbejderne – I skal også ønskes tillykke. For uden alle jer – læger, portører, sygeplejersker, rengøringsassistenter, sosu-medarbejdere, fysioterapeuter, lægesekretærer – ja jeg kunne blive ved. Uden alle jer, ville de her bygninger være værdiløse. 

Jeres dedikation og dygtighed har betydet, at Aarhus Universitetshospital er blevet kåret til Danmarks bedste hospital af Dagens Medicin ni år i træk. Ni år i træk. Seneste titel kom i hus i december.

Det vidner om både høj faglighed. Og store menneskelige kvaliteter. Og det er et fantastisk afsæt for, at det nye universitetshospital kan hjælpe endnu flere patienter.

Og til syvende og sidst, er det jo dem – patienterne – det hele handler om. Alle de mennesker, som kommer her, fordi de har ondt i kroppen – eller ondt i sjælen. Har brug for hjælp. 

Det kan vi jo alle få, før vi ved af det. Derfor synes jeg, vi skal ønske hele Danmark tillykke med dette og de 15 andre supersygehuse, som er ved at blive bygget eller allerede er indviet.

Supersygehuse, hvor vi samler behandlingerne på færre steder for at øge den faglige kvalitet og udnytte ressourcerne bedst muligt.

Hvor vi sætter patienten i centrum. Med enestuer, øget patientsikkerhed og mere sammenhængende patientforløb. 

Hvor vi kort sagt giver endnu flere helt almindelige danskere bedre behandlinger og bedre liv. 

Jeg er gammel nok til at huske tiden, hvor tilliden til sundhedsvæsnet var så ringe, at mange begav sig afsted på de tyske motorveje. Supersygehuse var kun noget man havde i udlandet. Og ventetidsgaranti – det var en garanti for at vente.

Det har vi fået vendt. For eksempel vil det nye center for partikelterapi her i Aarhus kunne tilbyde avanceret, effektiv og skånsom strålebehandling – ikke mindst til kræftramte børn, som vi i dag er nødt til at sende til behandling i USA.

Det er blot ét eksempel på, at vi er på rette spor. De nye sygehuse skal bygge videre på fremgangen. Gøre det bedre at være patient og ansat på Danmarks hospitaler.

Med de ord vil jeg endnu engang ønske tillykke med det ny universitetshospital – og held og lykke med de sidste etaper af byggeriet. 

Tak for ordet.