Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Stærekasser skal sikre, at farten sættes ned på farlige strækninger

Vejdirektoratet og Rigspolitiet har nu udpeget de elleve steder i landet, der får opsat stærekasser i stedet for en række af politiets fotovogne. Se hvor stærekasserne kommer til at stå.

Foto: Scanpix

Udenlandske erfaringer viser, at en kombination af mobil kontrol med fotovogne og stationær kontrol med stærekasser giver den bedste fartkontrol. En række andre europæiske lande har positive erfaringer med stærekasser, hvor bilister naturligt sætter farten ned på det pågældende sted – også næste gang, de passerer stærekassen. De erfaringer mener transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, at vi skal tage ved lære af her i landet.

"Formålet med fartkontrol er at forebygge ulykker. Ikke at skrabe penge ned i statskassen. Fartkontrollen skal derfor i høj grad fokusere på de farlige strækninger, og det er ikke alle steder, hvor politiets fotovogne er det rette redskab til det," siger Ole Birk Olesen.

Derfor har regeringen med opbakning fra Dansk Folkeparti besluttet at igangsætte et pilotprojekt, hvor tyve af kameraerne fra politiets fotovogne bruges til at opsætte stærekasser på farlige vejstrækninger, hvor det kan have betydning for antallet af ulykker, at bilisterne sætter farten ned. Vejdirektoratet har i samarbejde med Rigspolitiet vurderet, at stærekasserne kan sættes op på elleve farlige strækninger, hvor ulykkeshistorikken og hastighedsmålinger viser, at der er behov for fartkontrol på netop de strækninger.

Transportminister Ole Birk Olesen i en af de mobile fotovogne, som regeringen nu erstatter med skiltede, fastmonterede stærekasser

Der kan være andre strækninger, hvor det ligesom på de udvalgte elleve kan være en god idé at sikre overholdelsen af fartgrænserne ved hjælp af en stærekasse.

"Hvis det derfor viser sig, at disse stærekasser samlet set har den ønskede effekt, kan vi skalere pilotprojektet op og omdanne endnu flere fotovogne til stærekasser," siger Ole Birk Olesen.

Vejdirektoratet forventer, at stærekasserne kan tages i brug på de udvalgte strækninger i begyndelsen af det nye år.

Fakta: Her placeres stærekasserne:

1 Roskildevej 2620 Begge kørselsretninger måles

2 Måløv Byvej 2760 Begge kørselsretninger måles

3 Slagelse Landevej, v. Rosted 4200 Begge kørselsretninger måles

4 Gaabensevej, v. Nykøbing Falster 4800 Én kørselsretning måles

5 Bogensevej, Odense 5270 Begge kørselsretninger måles

6 Tjæreborgvej, Esbjerg 6731 Begge kørselsretninger måles

7 Herningvej, Ringkøbing 6950 Begge kørselsretninger måles

8 Vilsundvej. V. Nykøbing M. 7900 Begge kørselsretninger måles

9 Grenåvej, Risskov Aarhus 8240 Én kørselsretning måles

10 Aalborgvej, v. Aabybro 9440 Begge kørselsretninger måles

11 Sæbyvej, syd for Hjørring 9800 Begge kørselsretninger måles