Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Boligminister: Der er behov for mange flere og billigere boliger

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen ser gerne, at kommunen tænker højere og tættere, når der skal bygges i København.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Foto: Colourbox

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen ser gerne, at kommunen tænker højere og tættere, når der skal bygges i København. For der er behov for mange flere – og billigere boliger, mener han.

"Masser af private entreprenører vil gerne bygge, men antallet af grunde, der bygges på, og antallet af boliger på de enkelte grunde er begrænset af kommunen. Der må ikke være ret mange etager, især hvis der er lavt byggeri i forvejen. Der må ikke bygges mange små boliger. Og kommunen sætter ikke gang i nok planer om at indvinde jord i havnen," siger ministeren og fortsætter:

"Den eneste måde, vi kommer de høje boligpriser i København til livs på, er ved at give de private boligudviklere friere tøjler og lade dem bygge højere, tættere og billigere."

Ole Birk Olesen anerkender, at Københavns Kommune arbejder på at løse boligudfordringen, men han mener samtidig, at der kan gøres meget mere.

"Der har været en tendens til, at når noget ragede i vejret, så kiggede kommunen ikke på byens interesser i helhed og landets interesser, men mere på de nære naboers og de højtråbende modstanderes interesser. Men København er hovedstad for hele Danmark og ikke kun for dem, der bor der i øjeblikket. København har en pligt til at være vækstmotor og sikre en mere levende og dynamisk by ved at give endnu mere plads til, at flere kan bo her,".

Ministeren mener, at man skal tænke langsigtet, når man planlægger boligudvikling i de store byer, for der er ingen tegn i sol og måne på, at befolkningstilvæksten i hovedstaden vil tage af. Tværtimod. Verden over er der fortsat en tendens til øget urbanisering, og Københavns gode, internationale ry lokker – heldigvis – masser af udenlandske studerende og professionelle til byen.

Samtidig ser man i stigende grad, at flere og flere danskere vælger at bo alene i mindre lejligheder – også selvom de måske er i et forhold – frem for at flytte i en villa eller i en stor 3- eller 4-værelses lejlighed.

På den baggrund mener ministeren, at det eneste, der kan dæmpe priserne på boligmarkedet i København og andre større danske byer er, at der kommer et større og mere varieret udbud af boliger.

Derfor har han netop sat gang i en omfattende analyse, som skal afdække barrierer og incitamenter for et øget og mere varieret udbud af boliger i København, herunder kommunernes rammer og værktøjer, men selvfølgelig også statens rolle.