Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Europæisk uge sætter fokus på erhvervsuddannelser

I uge 49 sætter EU-lande fokus på fordelene ved at tage en erhvervsuddannelse, når ’Europæisk uge for erhvervskompetencer’ bliver afholdt for første gang. Formålet er, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse som deres første valg.

Undervisningsministeriet
Flag foran EU
Foto: Colourbox

I uge 49 sætter EU-lande fokus på fordelene ved at tage en erhvervsuddannelse, når ’Europæisk uge for erhvervskompetencer’ bliver afholdt for første gang. Formålet er, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse som deres første valg.

Når ’Europæisk uge for erhvervskompetencer’ løber af stablen i uge 49, sker det med europæiske, nationale og lokale arrangementer og tiltag, som sætter spot på erhvervsuddannelser og fremhæver eksempler på de muligheder, som en erhvervsuddannelse giver unge og erhvervslivet. Det europæiske initiativ er den første af sin slags og skal bidrage til at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Målet er at styrke erhvervsuddannelsernes image over for elever, forældre, virksomheder og mange andre og gøre det klart, hvorfor erhvervsuddannelse er et attraktivt springbræt til en spændende karriere på arbejdsmarkedet.

Da niendeklasseelever i foråret skulle vælge ungdomsuddannelse, valgte 18,4 procent en erhvervsuddannelse, mens 74,3 procent valgte en gymnasial uddannelse.

”En erhvervsuddannelse er et springbræt til både interessante jobmuligheder, udfordrende arbejde, videre uddannelse, iværksætteri eller måske selvstændig forretning, alt efter hvad den enkelte ønsker. Derfor er en erhvervsuddannelse et fantastisk udgangspunkt for udvikling hele livet igennem og for at kunne præge udviklingen i den ønskede retning. De muligheder skal flere opdage - ikke blot i Danmark, men i hele Europa – og det kan denne uge være med til at sikre,” siger undervisningsminister Merete Riisager.

Over hele Europa er erhvervsuddannelserne under udvikling, og i mange lande har man også haft særlig fokus på at fremme erhvervsuddannelser og sikre at flere unge netop vælger denne uddannelsesvej, fordi dygtige faglærte bliver efterspurgt på det europæiske arbejdsmarked. Også i Danmark er der fokus på mangel på faglært arbejdskraft, og på at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Blandt andet med den seneste trepartsaftale om flere praktikpladser var behovet for flere faglærte i fokus. I løbet af efteråret har Erhvervsskolernes Elevorganisation støttet af Undervisningsministeriet gennemført en rollemodelkampagne, hvor faglærte og elever på erhvervsuddannelser besøger skoleklasser i udskolingen for at nedbryde tabuer om erhvervsuddannelser og give deres erfaringer med uddannelsen videre.

Den europæiske uge vil omfatte arrangementer og initiativer over hele Europa. Alle aktører, der arbejder med erhvervsuddannelser, kan deltage for at synliggøre erhvervsuddannelserne.

Det er Europa-Kommissionen, som står bag den europæiske uge for erhvervsuddannelse, med støtte af Cedefop og the European Training Foundation. På deres hjemmeside kan man læse mere, hente materiale til arrangementer og registrere sine aktiviteter.