Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Danmark giver 20 millioner kroner til Syriens ”Hvide Hjelme”

Udenrigsminister Anders Samuelsen mødes i dag med lederen af Syriens Civile Beredskabshold, Raed al-Saleh, i København. Al-Saleh står i spidsen for de såkaldte ’White Helmets’, der med deres karakteristiske hvide hjelme redder sårede civile fra ruinerne af Syriens sønderbombede byer.

Udenrigsministeriet

Udenrigsminister Anders Samuelsen mødes i dag med lederen af Syriens Civile Beredskabshold, Raed al-Saleh, i København. Al-Saleh står i spidsen for de såkaldte ’White Helmets’, der med deres karakteristiske hvide hjelme redder sårede civile fra ruinerne af Syriens sønderbombede byer. På mødet vil udenrigsministeren blandt andet annoncere et nyt dansk bidrag på 20 millioner kroner til de hvide hjelmes arbejde i 2016, og drøfte perspektiverne for at fremme en løsning på konflikten i Syrien.

”Jeg er dybt berørt af den desperate situation for den syriske civilbefolkning, især i Aleppo. Regimet og Rusland har skruet op for deres luftangreb, forhindret adgangen til livsnødvendig nødhjælp og kortsluttet forhandlingerne for at fremme en politisk løsning på konflikten i Syrien. Derfor er White Helmets’ arbejde vigtigere end nogensinde," siger udenrigsminister Anders Samuelsen og fortsætter:.

"Jeg ser meget frem til deres vurdering af situationen på jorden i Syrien, og vil give klart udtryk for Danmarks opbakning til deres arbejde. Vi har afsat 20 millioner kroner til White Helmets i 2016, som blandt andet vil gå til træning, udstyr og udvikling af de hvide hjelmes organisation.”

På dagsordenen for mødet er desuden den aktuelle situation i Aleppo, som er præget af voldsomme kampe og yderst begrænset adgang til mad og lægehjælp i byens belejrede østlige del. De akutte humanitære behov i byen har de seneste uger tvunget mere end 25.000 mennesker på flugt.

”Vi er vidne til nogle frygtelige, skruppelløse overgreb fra regimet og dets allierede, som tramper på krigens love og bidrager til at forværre den humanitære situation som skader befolkningen. Derfor skal vi sammen med vores partnere i EU og FN fortsat lægge pres på Syrien og Rusland. Danmark har gennem hele konflikten bidraget med mere end 1.6 milliarder til at afbøde de humanitære konsekvenser af konflikten, og jeg vil klart opfordre EU til at skrue op for deres humanitære indsats. Samtidig er det afgørende, at den nye amerikanske administration fastholder sit engagement for at løse konflikten, og fastholder presset på præsident Assad”, siger Anders Samuelsen.

Gennem det nye regionale stabiliseringsprogram for Irak og Syrien vil Danmark bidrage med 20 millioner kroner til White Helmets’ arbejde i Syrien i 2016. Der forventes at blive afsat 20 millioner kroner årligt til White Helmets arbejde i henholdsvis 2017 og 2018.