Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Regeringen klar med ny stabiliseringspakke til Irak og Syrien

Den danske regering styrker nu indsatsen for at stabilisere Syrien og Irak. Det sker med en ny regional stabiliseringspakke på cirka 333 millioner kroner.

Udenrigsministeriet
Kristian Jensen
Foto: Les Kaner

Den danske regering styrker nu indsatsen for at stabilisere Syrien og Irak. Det sker med en ny regional stabiliseringspakke på cirka 333 millioner kroner. Pengene skal blandt andet gå til at genetablere basale serviceydelser til den hårdt trængte civilbefolkning - og til at bane vejen for, at flere civile irakere og syrere kan vende hjem.

”Danmark har længe været helt i front i forhold til at levere akut, humanitær hjælp til civilbefolkningen i Syrien, Irak og nærområderne, som lider under krigen og ISILs fremmarch. Men mad og medicin kan ikke gøre det alene. Der er mindst ligeså stort behov for mere langsigtede investeringer i stabilisering og basal genopbygning i nyligt befriede områder i Irak og i de oppositionskontrollerede områder i Syrien,” siger udenrigsminister Kristian Jensen og uddyber: 

”Det behov vil kun stige i takt med, at den internationale koalition trænger ISIL tilbage. Derfor skruer vi nu op for vores indsats med mere støtte til blandt andet minerydning i beboelsesområder og strømlevering, vandforsyning og uddannelse. Det handler om at hjælpe almindelige mennesker i gang med en hverdag igen. Vi vil i de kommende år også støtte syriske civilsamfundsorganisationer i at fremme et demokratisk Syrien.”

Også akutte behov

Udover støtte til genopbygningsindsatsen indeholder den nye stabiliseringspakke en række indsatser, der skal bidrage til at dække de mere akutte behov i den syriske konflikt.

”Det syriske regimes vedvarende angreb på civilbefolkningen har tvunget hundredetusindvis af familier fra hus og hjem. Resten lever med en daglig frygt for at miste livet. Derfor støtter vi det Frie Syriske Politi og Syriens civile beredskabshold, White Helmets, der leverer en helt uvurderlig indsats for at redde civile syrere ud af bombede bygninger,” siger Kristian Jensen.

Gennem den nye stabiliseringspakke bidrager den danske regering til at forbedre situationen for den syriske befolknings nu-og-her, men det kan selvsagt ikke løse konflikten i Syrien, påpeger Kristian Jensen.

”Vi vil derfor fortsat lægge pres på krigens parter for at indstille kampene, ikke mindst i Aleppo, og sikre nødhjælp til den syriske befolkning. Og vi vil støtte forhandlingerne om en politisk løsning gennem FNs særlige udsending de Mistura – selvom det i øjeblikket ser meget dystert ud”, siger udenrigsministeren.

Den nye stabiliseringspakke vil være på ca. 333 millioner kroner over de næste tre år. Allerede i år er der afsat 128,5 mio. Stabiliseringspakken finansieres først og fremmest gennem midler fra Freds- og Stabiliseringsfonden.

Midlerne til konkrete programaktiviteter er fordelt som følger:

 Syrien: Syria Recovery Trust Fund (20 mio. kr.), White Helmets (60 mio. kr.), politi- og retssektorprogram (49 mio. kr.), FNs særlige udsending for Syrien (4 mio. kr.), syrisk civilsamfundscenter i det sydlige Tyrkiet (10 mio. kr.), syrisk civilsamfundsorganisation The Day After (10 mio. kr.)

 Irak: FN’s Funding Facility for Immediate Stabilisation (94 mio. kr.), FN’s minerydningsarbejde (66 mio. kr.), amerikansk-ledet minerydningsarbejde i Anbar-provinsen (6.5  mio. kr.)

Ud over stabiliseringsprogrammet, bidrager Danmark fortsat massivt til den humanitære indsats i Irak, Syrien og nærområderne.