Der bruges rigtigt mange penge på handicapområdet. Kommunerne oplever et stigende udgiftspres, mens borgerne oplever, at kvaliteten i indsatserne og tilliden til kommunerne er under pres. Der bruges med andre ord flere penge – uden borgerne oplever en velfærdsforbedring. Det duer ikke. Ressourcerne skal anvendes bedre til gavn for børn, unge og voksne med handicap. Vi vil ændre de rammer, som kommunerne og medarbejderne opererer under som følge af rigide regler, hvor udgifterne forbundet med bureaukrati og administration er uforholdsmæssige store i forhold til den kvalitet, som borgeren oplever.
Social – og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger:
I dag skriver vi et helt nyt kapitel i dansk handicappolitik. Tak til aftalepartierne og parterne i Sammen om Handicap for at indgå i respektfulde og konstruktive drøftelser på trods af nogle meget modsatrettede holdninger. Det brede samarbejde munder nu ud i den første store aftale på handicapområdet nogensinde. Det er på høje tid at sætte en retning, så vi på det her område nu og i fremtiden går mod forudsigelighed, mindre meningsløs visitation og større tryghed for mennesker med handicap og deres familier.
Anni Matthiesen, handicapordfører for Venstre, siger:
Jeg er som Venstres handicapordfører glad for, at vi nu har formået at skabe en rammeaftale på handicapområdet og her blandt andet at sikre, at der nu skabes en takstmodel på botilbud, der skal skabe mere gennemsigtighed mellem prisen og kvaliteten. Af andre vigtige emner kan nævnes specialeplanlægning, som vil være med til at yde bedre, specialiseret hjælp til borgerne. Herud over har bedre håndtering af hjælpemidler og afbureaukratisering også været vigtige emner for Venstre at få med i aftalen.
Rosa Eriksen, socialordfører for Moderaterne, siger:
Med aftalen sikrer vi en bedre og mere enkel sagsbehandling for borgere med handicap. Det skal være slut med uforudsigelighed og unødig kontrol og revurderinger, før borgeren kan få den rette hjælp. Vi skal stole på borgerne og hjælpe dem – ikke belemre dem med årlige tjek på, om de nu alligevel har brug for en blindestok eller rullestol. Borgere med handicap skal sikres værdighed og tryghed. Derfor sætter vi også fokus på personalets faglighed. Aftalen sikrer, at borgerne med handicap bliver mødt af et personale, der har de nødvendige kompetencer og viden om faget. Vi skal sætte krav til personalets uddannelse, så vi ikke igen og igen skal opleve skrækeksempler på uacceptabel håndtering af borgere med handicap, og så vi sætter en stopper for den generelle forråelse, som har præget særligt botilbuddene.
Katrine Daugaard, socialordfører for Liberal Alliance, siger:
Vi er gået fra at stå med en rammeaftale og et lovforslag om magtanvendelser, som der var god grund til at kritisere, til nu at være del af en rammeaftale, som vi i Liberal Alliance mener, indeholder langt mere retssikkerhed for borgeren, mere gennemsigtighed i økonomien og bedre balance imellem menneskesyn og økonomiske hensyn. Aftalen løser langt fra alt, men dette er det første gode spadestik imod en bedre retning for et område, hvor udgifterne i årevis er løbet løbsk, uden at borgerne har fået mere kvalitet eller velfærd for pengene.
Brigitte Klintskov Jerkel, handicapordfører for Det Konservative Folkeparti, siger:
For os konservative er det afgørende, at vi forbedrer forholdene for dem, der i forvejen har det svært. Derfor blev vi ved forhandlingsbordet og fik regeringen væk fra deres oprindelige udspil, der indeholdte en række alt for hårde lovforslag om magtanvendelser. Dertil har vi fået afsat penge til mere faglighed og mere retssikkerhed for borgere med handicap. Vi er borgerlige stemmer, der arbejder, derfor er det også vigtigt for os, at vi kan få indflydelse på kommende vigtige aftaler på området, så vi kan forberede tilværelsen for mennesker med handicap yderligere.
Lotte Rod, socialordfører for Radikale Venstre, siger:
Det vigtigste i aftalen er det, man ikke kan læse sig til: at vi laver et stærkt Sammen om Handicap, hvor vi kan have tillid til hinanden. I mange år har økonomerne og deres regneark stået stejlt over for mennesker med handicap, som har været nødt til at råbe “Undskyld vi er her” for overhovedet at kunne være der. Nu skal det være slut med at lave handicappolitik hen over hovedet på dem, det handler det. Jeg har fået pillet de vanvittige forslag om magt ud og til gengæld styrket det, som kan gøre en verden til forskel for, at mennesker med handicap får hjælpemidler, merudgiftsydelser og det rigtige tilbud med høj faglighed første gang, uden at de skal kæmpe mod systemet i årevis. Og jeg har fået en plads ved bordet til de unge med handicap. Ligesom mange unge er langt foran Folketinget på klima og uddannelse, har vi også nogle stjernedygtige unge med handicap, som vi kan lære meget af
Sara Emil Baaring, handicapordfører for Socialdemokratiet, siger:
I Socialdemokratiet er vi glade for en balanceret aftale, som styrker kvaliteten, sikrer en mere bæredygtig økonomi og fjerner en masse gakket administration for både borgere og kommuner. Samlet set skal aftalen så frøene til, at relationen mellem borgere og myndigheder går fra mistillid til tillid.
Læs nyheden på Social-, Bolig- og Ældreministeriets hjemmeside