Nyhed

Ny donationspakke sikrer luftforsvar og artilleri til Ukraine

Forsvarsministeriet

Regeringen har i dag orienteret det Udenrigspolitiske Nævn om ny donationspakke til Ukraine til en værdi af 5,6 mia. kroner. Heraf afsættes 2,4 mia. kroner til luftforsvar. En del af midlerne går også til donationen af den kommende ukrainske F-16-kapacitet.

Foto fra træning af ukrainsk F-16 personel på Flyvestation Skrydstrup
Foto: Forsvarsgalleriet

Yderligere bidrag til den kommende F-16-donation, luftværn, vedligehold af artilleripjecer og finansielle bidrag til donation af yderligere artilleripjecer, granater og panserværnsminer. Det er nogle af de kapaciteter, en ny donationspakke til Ukraine skal være med til at finansiere.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
Vi har i dag orienteret det Udenrigspolitiske Nævn om en ny donationspakke til Ukraine. I pakken, som er den 18. i rækken, lægges tyngden inden for både luftforsvar og artilleri, som Ukraine har hårdt brug. Derudover reserverer vi også yderligere midler til direkte investeringer i den ukrainske forsvarsindustri, ligesom vi afsætter yderligere midler til den kommende F-16-donation til Ukraine, som er planlagt til sommer

Der afsættes ca. 2,4 mia. kroner til at styrke det ukrainske luftforsvar. Dertil kommer yderligere midler til indkøb af artilleripjecer, granater og panserværnsminer. En del af midlerne går til vedligeholdelse af donationerne, som er afgørende for deres langvarige effekt på kamppladsen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger:
Med dagens donation imødekommer vi Ukraines akutte behov for mere luftforsvar, artilleri og ammunition. Som en del af pakken reserverer regeringen også yderligere midler, der skal gå til investeringer direkte i den ukrainske forsvarsindustri. Det giver mening at producere våbnene dér, hvor de bruges, og af dem, som bruger dem. Det handler også om at fremtidssikre Ukraines forsvarsevne. Ukraine har kompetencerne, men mangler finansieringen. Forhåbentlig kan flere lande inspireres til at følge denne model.

Derudover er der afsat midler til finansiering af en række NATO CAP-projekter. Regeringen lægger også op til at reservere yderligere midler til investeringer i den ukrainske forsvarsindustri.  

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
Situationen i Ukraine er meget alvorlig. Der er ingen tvivl om, at ukrainerne har behov for fortsat og massiv støtte fra allierede. Med den her pakke sender vi et utvetydigt signal til både Ukraine og omverdenen. Vi leverer både donationer nu, og vi er klar til at investere massivt og langsigtet i den ukrainske forsvarsindustri. Deres kamp for frihed er fortsat også vores kamp.

Læs nyheden på Forsvarsministeriets hjemmeside