Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen II (2022-)
Nyhed

Topmøde skruer op for vindenergien fra Nordsøen

Statsministeriet

Der skal skrues yderligere op for den fælles vindenergi i Nordsøen. Det er målet, når statsminister Mette Frederiksen og de andre regeringsledere fra landene omkring Nordsøen mødes den 24. april til Nordsøtopmøde II i Oostende i Belgien.

Statsminister Mette Frederiksen siger:
”Den grønne omstilling skal ske hurtigere. Her spiller havvind fra Nordsøen en afgørende rolle. Regeringen har netop foreslået initiativer, der samlet set skal kunne forsyne 10 millioner danske og europæiske husstande med grøn strøm. Det er et stærkt afsæt for topmødet, hvor vi nu er endnu flere lande, der forpligter os til at gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter,” siger Mette Frederiksen.

Topmødet følger op på Esbjergerklæringen fra maj 2022, som statsministeren var vært for og initiativtager til. Her forpligtede landene sig til at tidoble kapaciteten af havvind i Nordsøen frem mod 2050. Det svarer til at kunne dække 230 millioner husstandes strømforbrug.

I forbindelse med topmødet i Belgien udvides kredsen af lande, så også Frankrig, Storbritannien, Irland, Norge og Luxembourg deltager. På deltagerlisten er blandt andre Frankrigs præsident Emmanuel Macron, Tysklands kansler Olaf Scholz og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Statsminister Mette Frederiksen siger:
”Ruslands angreb på Ukraine stiller større krav til samarbejdet om vores energiforsyning. Europa skal omstille sig til grønne energiformer hurtigere. Det sender vi et stærkt signal om til det her topmøde. En grøn omstilling i Nordsøen er et vigtigt skridt på vejen mod uafhængighed af russisk gas og mod at indfri vores mål om et klimaneutralt Europa,” 

Foruden statsminister Mette Frederiksen deltager:

  • Belgiens premierminister Alexander De Croo
  • Tysklands kansler Olaf Scholz
  • Frankrigs præsident Emmanuel Macron
  • Irlands premierminister Leo Varadkar
  • Luxembourgs premierminister Xavier Bettel
  • Nederlandenes premierminister Mark Rutte
  • Norges statsminister Jonas Gahr Støre
  • EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Derudover deltager landenes energiministre, ligesom store erhvervsdelegationer fra de deltagende lande er med for at sikre konkret fokus på at omsætte ambitionerne til virkelighed.