Nyhed

Danmark underskriver erklæring om Ruslands OL-deltagelse

Kulturministeriet

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har sammen med en lang række lande underskrevet en erklæring, som lægger pres på IOC for fortsat at udelukke Rusland og Belarus ved OL i 2024.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Danmarks holdning er klar: Rusland og russiske atleter skal udelukkes fra al international sport, så længe deres angreb står på mod Ukraine. Den linje har Danmark haft, siden Rusland invaderede Ukraine, og den står jeg og regeringen selvfølgelig fortsat bag.

Erklæringen vil forhåbentlig være et vink med en vognstang til IOC, så de kommer på andre tanker om mulig russisk deltagelse. Jeg vil følge det her område tæt og fortsætte med at støtte DIFs arbejde mod russiske atleters deltagelse.

Med tanke på hvor sammenblandet sport og politik er i Rusland, er det svært at se for sig, at russiske atleter skulle kunne deltage under neutralt flag. IOC må ikke tillade, at OL bliver brugt til russisk propaganda, mens Rusland fortsætter sit bombardement af Ukraine, herunder ukrainske idrætsfaciliteter.”

I erklæringen konstaterer landene, at situationen i Ukraine er forværret. Som svar på IOCs udmelding om at ”genoverveje russisk og belarusisk tilbagevenden i internationale idrætskonkurrencer” ser landene derfor ikke nogen grund til at slække på tidligere udmeldinger om, at russiske og belarusiske atleter ikke bør deltage i international idræt, medmindre det gøres helt klart, at de deltager som neutrale atleter – dvs. uden relation til eller støtte fra den russiske og den belarusiske stat. I erklæringen opfordres IOC specifikt til at forklare, hvordan atleter kan anses for at være neutrale, når de er direkte støttet og finansieret af den russiske og belarusiske stat.

Følgende lande har underskrevet erklæringen:

Østrig, Belgien, Canada, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Island, Irland, Italien, Japan, Sydkorea, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Storbritannien, USA.

Læs erklæringen her.