Nyhed

Danmark investerer i kvindelige, ukrainske iværksættere

Udenrigsministeriet
Knap 35 millioner kroner i Ukraine, den første investering gennem Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) siden krigens start, går til unge IT-entreprenører, særligt til kvinder. Midlerne skal skabe flere job i branchen.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen siger: 

”Ukraine har hårdt brug for private investorer, der tror på landets fremtid og står skulder til skulder med ukrainske iværksættere og virksomheder. Vi ser, at de private investorer gerne vil hjælpe Ukraine, men er forhindrede på grund af den høje investeringsrisiko. Der kan den danske stat stille sig sammen med iværksætterne og investorerne, så investeringerne sker. Det gør vi nu ved at lade IFU tage risikoen og investere med i en ny investeringsfond”

De knap 35 millioner fra IFU investeres nu i en større investeringsfond på 250 millioner dollar (omkring 1,7 milliarder kroner). Fonden rejses af Horizon Capital, der er veletableret i Ukraine og har erfaring med nye investeringer i landet på trods af krigen. I fonden indgår også midler fra blandt andet tyske og hollandske udviklingsbanker, Verdensbanken og den amerikanske, filantropiske stiftelse Rockefeller Foundation.

Fonden identificerer små og mellemstore virksomheder, som har brug for kapital til at vokse. Netop IT-sektoren er central i den Ukrainske økonomi.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen siger: 

”Jeg håber, at det kan hjælpe flere unge IT-iværksættere, særligt kvindelige entreprenører, i Ukraine med at udvikle og udvide deres forretning, skabe nye vellønnede jobs, og sælge deres IT-løsninger til virksomheder og forbrugere i alle de lande, der støtter Ukraine. Det er med vækst og samhandel, at vi hjælper Ukraines hårdt prøvede befolkning og økonomi allerbedst igennem krigen”

Baggrund
Tech-sektoren i Ukraine beskæftiger i dag omkring 300.000 mennesker og har siden årtusindskiftet oplevet stor vækst og fået øget betydning for den ukrainske økonomi. Eksportindtægterne er således vokset fra 600 – 700 millioner kroner i 2003 til knap 50 milliarder kroner i 2022. Det gør tech-sektoren til Ukraines tredjestørste eksportsektor efter landbrug og minedrift og svarer til omkring 45 procent af Ukraines samlede serviceeksport, og tech-sektoren udgør nu cirka 6 procent af landets BNP.

Midlerne er en del af en tidligere bevilling til IFU, i tillæg til de 1,2 mia. kr. afsat under regeringens Ukrainefond.

 

Nyheden om at Danmark investerer i kvindelige, ukrainske iværksættere, kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside.