Nyhed

Danmark deltager i præsident Bidens demokratitopmøde

Statsministeriet

Hvordan leverer demokratier i verden løsninger på de største udfordringer og sikrer velstand, fred og retfærdighed?

Det er hovedemnet, når statsminister Mette Frederiksen onsdag den 29. marts er inviteret til at deltage i præsident Bidens andet virtuelle demokratitopmøde.

Statsministeren er med i panelet, hvor præsident Biden selv er vært. Her er Danmark udvalgt for at være et foregangsland inden for digitalisering. Temaet for sessionen er ”Democracy Delivering on Global Challenges”. Fokus for det danske indlæg vil være de muligheder og udfordringer, som den teknologiske udvikling giver i forhold til demokratiet.

”Demokrati er garanten for tillid, fremskridt og frihed. Det må vi aldrig tage for givet. Vi skal sikre, at teknologien arbejder for og ikke imod demokratiet,” siger statsminister Mette Frederiksen.

Udover USA’s præsident Biden, deltager også Ukraines præsident Zelenskyy, Ecuadors præsident Lasso, Malawis præsident Chakwera, Moldovas præsident Sandu, Nigers præsident Bazoum, Panamas præsident Cohen og Slovakiets præsident Caputova i panelet.

Siden sidste demokratitopmøde i december 2021 har Danmark leveret på en række forpligtelser.

Der er etableret et globalt samarbejde mellem regeringer, tech-virksomheder og civilsamfundsorganisationer, hvor 200 har skrevet under på The Copenhagen Pledge: en politisk forpligtelse til at promovere en teknologisk fremtid baseret på demokrati og menneskerettigheder.

Der er også afsat 300 millioner kroner til det nye Digitale Demokrati-Initiativ, der skal støtte lokale civilsamfund, menneskerettigheds-forkæmpere, aktivister og journalister i det globale syd.

”I kampen for demokrati er teknologi et tveægget sværd. Det kan misbruges til at undertrykke, skjule sandheder og censurere politiske modstandere. Men det kan også udbrede den offentlige debat, promovere menneskerettigheder og beskytte vores demokratiske værdier. Jeg er stolt over, at Danmark går i front med initiativer, der gør teknologi til en del af løsningen.”

117 lande er inviteret til at deltage på topmødet, der afholdes den 29.-30. marts og kan følges her.

Nyheden om dansk deltagelse i præsident Bidens demokratitopmøde, kan findes på Statsministeriets hjemmeside.