Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Regeringen vil bede om Folketingets opbakning til optagelse af Finland og Sverige i NATO

Regeringen
Udenrigsministeriet

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil i morgen, torsdag den 2. juni, fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, som skal gøre det muligt for regeringen hurtigt at give grønt lys til Finland og Sveriges optagelse i NATO, når optagelsesforhandlingerne er afsluttet. Det har udenrigsministeren drøftet med Folketingets partier på et møde i Udenrigspolitisk Nævn her til morgen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Jeg er glad for, at vi med dette skridt – som en af de første allierede – gør klar til at byde Sverige og Finland velkommen i NATO. Finsk og svensk medlemskab vil styrke sikkerheden i Norden og gøre NATO endnu stærkere. Og så vil det give nordisk samling i NATO. Derfor er det vigtigt, at vi nu gør vores hjemmearbejde, så optagelsen kan foregå så hurtigt som muligt.”

Straks efter, at beslutningsforslaget fremsættes den 2. juni, vil forslaget blive førstebehandlet i Folketinget. 2. behandlingen forventes at finde sted den 7. juni.

Op til fremsættelsen af beslutningsforslaget har udenrigsminister Jeppe Kofod taget initiativ til flere møder med sine nordiske kolleger for at lægge sporerne for et endnu tættere nordisk samarbejde om sikkerhedspolitik. Senest i forbindelse med mødet i Østersørådet i Kristiansand den 25. maj.

”Finland og Sveriges ansøgninger er faldet sammen med, at danskerne skal stemme ja eller nej til, om Danmark kan deltage i EU’s samarbejde om sikkerhed og forsvar. Det vil give os en unik mulighed for at skabe endnu tættere sikkerhedspolitiske bånd i Norden, hvis vi fremover kan samarbejde på tværs af NATO og EU i hele vores region. Også af den grund håber jeg, at danskerne stemmer ja i dag”, uddyber Jeppe Kofod.