Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Politisk flertal indgår aftale om initiativer mod digitale krænkelser

Justitsministeriet

Regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Peter Skaarup (UFG) og Karina Adsbøl (UFG) har i dag indgået en aftale om 5 tiltag mod digitale krænkelser. Blandt de nye tiltag er en særskilt kriminalisering af grooming af børn og unge under 18 år.

Arbejdsgruppen om digitale krænkelser har nu afleveret sin rapport til justitsministeren, og anbefalingerne er blevet præsenteret for partierne. Partierne har på den baggrund indgået en aftale, som skal danne grundlag for et lovforslag, som fremsættes i næste folketingssamling.

Aftalen indeholder 5 tiltag:

  • En særskilt kriminalisering af grooming af personer under 18 år.
  • En udvidelse af den såkaldte ”skolelærerparagraf”, der forbyder seksuelle relationer med personer under 18 år, som er betroet gerningspersonen til undervisning, opdragelse e.l., til også at omfatte blufærdighedskrænkelse.
  • En udvidelse af straffelovens bestemmelse om andet seksuelt forhold end samleje til også at omfatte seksuelle handlinger, som gerningspersonen får den forurettede til at udføre på sig selv.
  • En modernisering af terminologien i straffeloven, så ”pornografisk” materiale ændres til ”seksuelt” materiale i de bestemmelser, der omhandler seksuelt materiale med personer under 18 år.
  • En undersøgelse af muligheden for at stille krav om aldersverificering ved brug af tjenester, der formidler sugardating

Justitsminister Mattias Tesfaye siger:

“Vores aftale beskytter børn og unge bedre mod seksuelle krænkelser på internettet. Det er jeg meget glad for. Derudover får vi skærpet loven, så den bedre beskytter unge under 18 år mod at blive krænket af voksne, der udnytter deres position som for eksempel skolelærere eller plejeforældre. Jeg vil godt takke Børns Vilkår, Red Barnet og Digitalt Ansvar for at have bidraget så konstruktivt. Det har været meget nyttigt.”

Du kan læse mere om den politiske aftale på Justitsministeriets hjemmeside.

Du kan læse aftaleteksten herunder. 

pdf (133 Kb)