Nyhed

Alle fortjener et lokalsamfund uden kriminelle bander

Justitsministeriet
Kaare Dybvad Bek, Mattias Tesfaye, statsminister Mette Frederiksen og Peter Hummelgaard præsenterer bandepakke IV ved pressemøde på Marienborg
Kaare Dybvad Bek, Mattias Tesfaye, statsminister Mette Frederiksen og Peter Hummelgaard præsenterer bandepakke IV ved pressemøde på Marienborg

Ny bandepakke med 30 konkrete tiltag skal gøre op med bandernes fødekæde, styrke efterforskningen af deres ulovlige forretninger og sætte ind overfor knive og ydmygelsesvold.

I Danmark er langt de fleste trygge. Men nogle er mere trygge end andre. I de særligt udsatte boligområder har hver tredje beboer oplevet rocker-bandeaktivitet i deres nabolag. Det kan være trusler mod butiksejere, åbenlys handel med stoffer eller voldelige konflikter mellem banderne. Det må vi aldrig acceptere. Alle borgere i Danmark fortjener et lokalsamfund uden kriminelle bander.

Sidste år blev rockere og bandemedlemmer sammenlagt idømt 450 års fængsel. Flere hundrede bandemedlemmer er nu bag tremmer. Dermed er de væk fra vores lokalsamfund. Det er godt. Men ikke godt nok.

Det er ikke lang tid siden, vi var vidne til dødbringende bandeskyderier i hovedstaden. Der var et voldsomt knivoverfald i Odense i sidste uge. Og hver eneste dag tjener bandernes bagmænd enorme summer på at sælge narko og ødelægge livet for masser af unge mennesker i Danmark.

Justitsminister Mattias Tesfaye udtaler:

“Jeg bliver provokeret, når jeg hører om bandemedlemmer, der lever i luksus på ture til Dubai. De penge er tjent på trusler, narkosalg, skattefusk og en brutal vold. Herhjemme efterlader de ødelagte liv og utrygge lokalsamfund.

I dag præsenterer vi en bandepakke med 30 konkrete tiltag. Det skal blandt andet straffes hårdt, hvis man rekrutterer unge til banderne. Vi vil opruste markant i efterforskningen af bagmændenes millionfortjeneste. Og slå markant hårdere ned på knive og bandernes våbenlagre.”

Regeringen har i foråret 2022 fået udarbejdet et serviceeftersyn af de tre tidligere bandepakker, som skiftende regeringer har gennemført. Eftersynet bekræfter, at tiltagene i bandepakkerne generelt har styrket indsatsen mod bandekriminalitet. Myndighederne pegede dog også på, at der stadig er udfordringer og et potentiale for at styrke indsatsen yderligere. På den baggrund lancerer regeringen nu udspillet ”Trygge lokalsamfund uden kriminelle bander.  Opgør med fødekæden, forretningen og forråelsen”.

Du kan læse mere om bandeudspillet på Justitsministeriets hjemmeside

Se de 30 initiativer og læs hele udspillet nedenfor. 

pdf (1,20 Mb)