Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Fjerde vaccine mod Covid-19 er nu godkendt og på vej mod Danmark

Sundhedsministeriet

EU-Kommissionen har netop meldt ud, at der udstedes en betinget godkendelse af COVID-19 vaccinen fra virksomheden Johnson & Johnson. Godkendelsen gælder i hele EU inkl. Danmark.

Vaccinen fra Janssen Pharmaceuticals Companies under virksomheden Johnson & Johnson er netop blevet godkendt til personer på 18 år og opefter til forebyggelse af COVID-19. Danmark har forhåndsindkøbt ca. 8,2 mio. doser af den, hvilket er vaccinationer til 8,2 mio. mennesker, da denne vaccine kun skal gives en gang. De første leverancer af Johnson & Johnsons vaccine forventes at blive modtaget på Statens Serum Institut i løbet af april.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

"Det er den 4. vaccine mod Covid-19, der i dag er blevet godkendt. Det styrker os i vores kamp mod virussen, at vi har forskellige vacciner med forskellige teknologier til rådighed. Vaccinen fra Johnson & Johnson har dokumenteret høj effektivitet, skal kun gives en enkelt gang og skal opbevares ved 2 til 8 grader. Det betyder, at vi kan få en hurtig og effektiv udrulning. Der arbejdes benhårdt på hurtigst muligt at få så mange vacciner som muligt til Danmark."

Dokumentationen for Johnson & Johnson-vaccinens effekt og sikkerhed er baseret på data ud fra en enkelt dosis – dvs. ét stik - i modsætning til de tre øvrige vacciner, der indtil nu er godkendt i EU, som skal gives to gang med nogle ugers mellemrum.

Siden midten af februar har EMA’s ekspertgruppe gennemgået Johnson & Johnsons dokumentationsmateriale vedrørende vaccinens effekt og bivirkninger. Dokumentationen stammer bl.a. fra kliniske forsøg, hvor 39.321 forsøgspersoner var delt i to grupper. Den ene halvdel modtog vaccinen, mens den anden halvdel fik placebo.

Undersøgelsen viste, at vaccinen var 67 procent effektiv til forebyggelse af COVID-19. I alt fik 116 ud af 19.630 forsøgspersoner i vaccinegruppen COVID-19 symptomer, mens 348 forsøgspersoner ud af 19.691 i placebogruppen fik symptomer.

Bivirkninger

I forbindelse med Johnson & Johnsons forsøg er der primært registreret milde, forbigående bivirkninger, som ses ved de fleste vacciner. Det er tegn på, at vaccinen virker, idet immunsystemet reagerer på, at vaccinen kommer ind i kroppen. Forsøgspersonerne meldte typisk om forbigående reaktioner som eksempelvis smerter ved injektionsstedet, træthed, muskelsmerter og kvalme. Sikkerheden og effekten ved vaccinen vil løbende blive overvåget i takt med, at den bliver anvendt i Danmark og resten af EU.

Læs mere om godkendelsen af vaccinen på Sundhedsministeriets hjemmeside.