Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

50 mio. kroner skal hjælpe dem, der har svært ved at læse, skrive og regne

Beskæftigelsesministeriet

Ordblinde og andre, der ønsker hjælp til at kunne læse, skrive og regne, kan gennem en ny pulje på 50 mio. kroner komme på korte kurser. Projekterne vil løbe fra 2021-2023.

Udfordringer med at læse mails fra chefen eller få tallene til at stemme på byggepladsen. Der er mange eksempler på situationer rundt omkring på arbejdsmarkedet, hvor det er en stor forhindring, hvis man har svært ved at læse, skrive og regne.

Nu er der oprettet en ny pulje på 50 mio. kroner, som kan søges til en række projekter for at styrke basale kompetencer for både ledige og beskæftigede. Ansøgerkredsen er bred og omfatter kommuner, private og offentlige virksomheder, a-kasser, faglige organisationer, uddannelsesinstitutioner og brancheorganisationer mv.

Pengene blev afsat som led i finanslovsaftalen om Stimuli og Grøn Genopretning fra december 2020 mellem regeringen og RV, SF, EL, ALT.

Midlerne vil kunne bruges til initiativer, der spotter og motiverer personer i målgruppen til at få hjælp gennem relevante kurser, og som fastholder dem undervejs.

Puljen på de 50 mio. kroner kommer oveni en pulje på 15 mio. kroner til læse-, skrive- og regneambassadører fra aftale om styrket opkvalificering.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

"Det kan være en stor udfordring for den enkelte at løse sine opgaver på arbejdspladsen, hvis man har svært ved at læse, skrive eller regne. Derfor er jeg glad for, at vi nu har afsat denne pulje, så flere kan få den hjælp, de har behov for. Vi skal bruge krisen klogt. Regeringen vil investere i mennesker og hjælpe flere til at uddanne og opkvalificere sig. Men vi må også være ærlige og sige, at det ikke er alle, der har mod på at uddanne sig. Måske har man haft en svær skolegang og har udfordringer med nogle af de basale kompetencer. Så kan vejen til målet virke uoverkommelig. Derfor giver vi nu en hjælpende hånd til dem, hvor det at læse, skrive eller regne er første skridt på vejen til at tage et kursus eller en uddannelse, der i sidste ende baner vejen for job."

Læs mere om projekterne på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.