Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Landdistrikterne halter efter resten af Danmark

Erhvervsminister Simon Kollerup står ude på en mark foran en bunke halmballer

Størstedelen af landet har frem mod corona-krisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.

Erhvervsministeriets årlige regional- og landdistriktspolitiske redegørelse viser, at størstedelen af Danmark oplevede en økonomisk fremgang frem mod corona-krisen. Udviklingen er imidlertid lavere ude i landdistrikterne.

Lavere BNP og flere tomme huse i landdistrikterne

Redegørelsen viser blandt andet, at BNP per indbygger i de større byer er steget med 14 procent siden 2005, mens stigningen kun er 10 procent i de resterende kommuner. Samtidig er der flere tomme huse ude i landdistrikterne. Centraliseringen har gennem flere år påvirket landets udvikling, hvor skoler, sygehuse og andre offentlige institutioner forsvinder fra de mindre byer. Redegørelsen viser blandt andet, at kommuner langt fra de største byer har sammenlagt eller lukket flest folkeskoler siden 2014.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”I Danmark skal der være lige muligheder for at skabe sig en god tilværelse for ens familie, uanset hvor man bor. Desværre har mange års centralisering skubbet landdistrikterne ud på et sidespor, og den udvikling skal vi have vendt. Vi skal derfor fortsætte med at støtte ildsjæle og lokale projekter, og så skal vi gøre det lettere for danskerne at låne til et hus eller en virksomhed på landet. Postnummeret må ikke bremse virksomme borgere og virksomheder. Derfor skal vi have løst låneudfordringerne, så der også i fremtiden er liv i landdistrikterne.”

Om redegørelsen

Årets redegørelse er inddelt i en række temaer, der spiller en afgørende rolle for landdistrikterne og de små øer. Det drejer sig blandt andet om udviklingen af arbejdspladser og forskellige velfærdsområder.

Læs mere om den nye redegørelse her eller download årets regional- og landdistriktspolitisk redegørelse 2020 nedenfor.

pdf (5,01 Mb)