Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Tre love vedtaget

En god dag for forbrugerne

Erhvervsministeriet

Folketinget har vedtaget tre love, der gør det bedre at være dansk forbruger. Der bliver sat ind mod misbrug af lattergas, det er slut med dyre kviklån og så bliver forburgerne bedre beskyttet mod farligt legetøj.

Det sagde erhvervsministeren før aftalen, januar 2020

Folketinget strammer reglerne for lattergas markant

Lattergaspatroner på gader og stræder er blevet et udbredt fænomen i Danmark, fordi flere og flere unge misbruger lattergas og bruger det som et rusmiddel.

Bare på årets første fem måneder har Giftlinjen fået 48 henvendelser på danskere, der har haft symptomer på skadevirkninger efter lattergasindtag. Sidste år var tallet 62 for hele året.

Det vil regeringen sætte en stopper for, og derfor har Folketinget i dag vedtaget en ny lov, der gør det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år, at sælge mere end to patroner ad gangen til private, og derudover forbydes butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, at sælge lattergas.

>> LÆS MERE HOS ERHVERVSMINISTERIET

Det sagde erhvervsministeren før aftalen, november 2019

Regler om opgør med kviklån på plads

Regeringen indgik i slutningen af 2019 en aftale sammen Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige om et opgør med de dyre kviklån, der har fanget mange borgere i uoverskuelig gæld.

I dag er de nye regler vedtaget i Folketinget, og dermed er aftalens indhold nu ophøjet til lov. Efter de nye regler bliver der ikke blot sat en grænse for, hvor høje årlige omkostninger, et lån maksimalt kan have, men også indført et loft over, hvor meget en forbruger maksimalt kan betale tilbage i renter og gebyrer. Samtidig bliver der indført markante stramninger for, hvornår virksomheder må markedsføre forbrugslån.

>> LÆS MERE HOS ERHVERVSMINISTERIET

Det sagde erhvervsministeren før aftalen, november 2019

Regeringen sætter hårdere ind over for salg af farlige produkter

Danskere handler flittigt produkter over hele verden på online platforme, men i nogle tilfælde er produkterne farlige.

I en ny undersøgelse har Dansk Erhverv indkøbt 50 varer fra henholdsvis Wish, Amazon og AliExpress, som er nogle af de mest brugte platforme. Og af dem levede 46 af dem ikke op til EU’s regler for produktsikkerhed, mens 42 af produkterne var så farlige, at der er blevet udsendt advarsler mod dem hos europæiske og danske myndigheder.

Det kan f.eks. være legetøj, der kan medføre kvælning, eller mobilopladere, der kan udløse en brand.

Indtil nu har man haft svært ved at sætte ind over for udbyderne af de farlige produkter, men det vil erhvervsminister, Simon Kollerup, nu lave om på.

Derfor har Folketinget i dag vedtaget en ny lov, som giver myndighederne mulighed for f.eks. at blokere for hjemmesider, hvis de bliver ved med at sælge produkter, der ikke lever op til reglerne.

>> LÆS MERE HOS ERHVERVSMINISTERIET