Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Tusindvis af børn kan komme på opdagelsesrejse

Projektet ’Kend dit land’ er skal sende børn på rejse gennem Danmark, hvor de kan gå på opdagelse i den bedste kultur, natur og historie

Kulturministeriet

Fra øst til vest og nord til syd. Eller omvendt. På besøg ved Vadehavet, hos københavnske kulturinstitutioner, nordjyske fiskelejer, fynske landsbyer eller biodynamiske landbrug på Lolland. Fire ministre, kulturminister Mette Bock, børne- og socialminister Mai Mercado, undervisningsminister Merete Riisager og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen står bag projektet ’Kend dit land’, hvor 4.klasseelever i bus møder egne, de ikke kender.

Projektet er testet på 3.000 elever og ni kommuner i efteråret 2018. Over de næste fire år vil mange flere børn kunne komme afsted på opdagelsesrejse. Fra i dag, den 21. februar, kan man søge om at komme på tur med ’Kend dit land’.

Kulturminister Mette Bock siger:
”Det bedste, vi kan give vores børn, er en forståelse af, hvem de selv er, og hvad det er for et land, de bor i. For hvis man ved, hvilket stof man er gjort af, så er det nemmere at møde den store verden med større åbenhed.”

Børne- og socialminister Mai Mercado siger:
”Vi kan ikke nødvendigvis tage for givet, at børn i Danmark tager turen over broerne med deres forældre og får set og oplevet vores land og historie. Med ’Kend dit land’ giver vi flere børn muligheden for at få en form for dannelsesrejse, så de kan få en idé om, hvad det vil sige at have hjemme i Danmark.”

Undervisningsminister Merete Riisager siger:
”Elever i grundskolen skal kende deres land. Det er en vigtig del af deres dannelse. Det kan man lære på mange måder, men det er noget helt særligt at opleve det på egen krop og med egne øjne, lige meget om det er dansk natur, kultur eller historie. Videreførelsen af ’Kend dit land’ giver endnu flere 4. klasseelever mulighed for at opleve nye sider af Danmark på en anden måde end fra klasseværelset. Jeg håber, at mange vil udnytte muligheden for at supplere den undervisning, eleverne har i skolen til hverdag, på en anderledes måde, og jeg er rigtig glad for, at denne mulighed nu også tilbydes til elever på frie skoler.” 

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen siger:
”Projektet vil give vores børn et godt billede af, at vi har en rig, varieret og spændende natur i Danmark. Og så håber jeg også, at turene vil inspirere børnene til komme mere ud i naturen – og tage deres forældre med."

Om ’Kend dit land’

’Kend dit land’ er et projekt, der sender 4. klasseelever på minidannelsesrejser i Danmark. Her møder børn det bedste af Danmarks natur, kultur og historie, som de måske ikke kender til i forvejen. 4. klasser i alle landets kommuner er inviteret til at være med. Kommuner kan på vegne af deres folkeskoler ansøge via kendditland.dk frem til den 15. april. De frie og private skoler kan ansøge via Fordelingssekretariatet frem til den 21. marts. De udvalgte skoler får adgang til skræddersyede ruter med en stribe af landets bedste kultur- og naturtilbud for børn.

3.000 børn fra ni kommuner var med i pilotprojektet, som blev gennemført i efteråret 2018 med et budget på 2,7 millioner kroner. På finansloven 2019-2022 er der sat 72,9 millioner kroner af til ’Kend dit land’.

Læs mere om projektet på kendditland.dk