Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Finanslovsforslag 2020

Regeringen sætter velfærd først i grønt forslag til finanslov

Finansministeriet
Se præsentationen af finanslovsforslaget

En ordentlig velfærd, styrket politi og skattevæsen samt klare grønne prioriteringer er fokuspunkterne i det forslag til finansloven, som finansministeren præsenterer onsdag. 

Finansminister Nicolai Wammen siger: 
"Resultatet af folketingsvalget giver mulighed for en ny retning for Danmark, hvor velfærd, klima og miljø er helt i front. Vores forslag til finansloven for 2020 viser, at vi har lyttet til de krav. Regeringen har fokus på, at gode tider skal gøres bedre for alle. Den tidligere regering lod ikke pengene følge med, og det svækkede vores velfærd. Nu tager vi de første skridt til at vende den udvikling på økonomisk ansvarlig vis".

Læs mere om regeringens forslag til finansloven for 2020

I forslaget til finansloven prioriterer regeringen et samlet løft til velfærden på ca. 5,4 mia. kr. i 2020. Heraf afsætter regeringen 300 mio. kr. i 2020, der gør det muligt at ansætte flere sygeplejersker på hospitalerne. På uddannelsesområdet bliver omprioriteringsbidraget annulleret. 

 

Tilbagerulning af lempelser
Finansieringen af et stærkere velfærdssamfund kommer blandt andet fra tilbagerulning af lempelser af bo- og gaveafgiften, fastholdelse af skatten på fri telefon samt en forhøjelse af tobaksafgiften.

Regeringen forhøjer også afgifterne på bæreposer og engangsservice. Da regeringen også afsætter 1 mia. kr. til ny grøn forskning, øger den øremærkede grønne udviklingsbistand med 600 mio. kr. og forlænger de lave afgifter på strøm til elbiler, tager regeringen dermed de første skridt i retning af en grønnere fremtid. 

Læs mere om regeringens forslag til finansloven for 2020

De grønne tiltag i finanslovforslaget står ikke alene, fastslår finansminister Nicolai Wammen:  
"Regeringen har sat nogle af de mest ambitiøse mål for den grønne omstilling i verden. Målene bliver forankret i den kommende klimalov. Og arbejdet begynder her i forslaget til finansloven for 2020".

Regeringen prioriterer at få styrket trygheden og tilliden. Derfor afsætter regeringen henholdsvis 1,2 mia. kr. til politiet og anklagemyndigheden og 1,5 mia. kr. til skattevæsenet i 2020. 
"Det er en afgørende prioritet for denne regering, at vi styrker trygheden og ikke svækker tilliden til samfundets bærende institutioner. Derfor vil vi ikke acceptere de nedskæringer, der ville være konsekvensen, hvis ikke vi samler den efterladte regning op. Vi skal sikre, at vi kan levere tryghed og tillid til danskerne".

 

Se hele finanslovforslaget her. 

På baggrund af prioriteringerne på regeringens finanslovforslag for 2020 er der udarbejdet en opdateret fremskrivning frem mod 2025. Se fremskrivningen her.