Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Cigaretprisen stiger

Til kamp mod børn og unges rygning

Sundheds- og Ældreministeriet
En hånd holder en tændt cigaret

Hvert år dør 13.600 danskere af rygning. Fire ud af fem af dem startede med at ryge, før de blev 18 år.

Netop derfor er børn og unge et særligt fokus i regeringens oplæg til en handleplan mod rygning. 

“Rygning er en af vores allerstørste dræbere. Det er ekstremt vanedannende og umådeligt svært at holde op igen. Alligevel er der hver dag 40 nye unge mennesker, som begynder at ryge. Det er dybt bekymrende, og det er det, vi nu vil sætte ind mod med en samlet handleplan, der skal få de unge til at holde sig fra cigaretterne,” siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. 

Cigaretterne bliver dyrere
Regeringen foreslår i oplægget til handleplanen en række tiltag. Blandt andet vil regeringen hæve afgifterne på cigaretter, så cigaretpakkerne bliver 10 kroner dyrere.

Prisstigningen svarer til en stigning på næsten 25 procent og forventes at medføre, at det samlede forbrug falder med 10 procent. Dog vurderer Sundhedsstyrelsen, at prisstigninger vil have endnu større effekt på de unge. 

“Jeg er helt på det rene med, at det for nogle ikke er tilstrækkeligt med en prisstigning på 10 kroner. Vi er endt, hvor vi er, fordi det er en balance mellem hensynet til de unge og en social slagside. Der er nemlig nogle mennesker, der ikke bare kan stoppe og for hvem, livet er svært og kun vil blive sværere, hvis vi hæver prisen for meget,” siger Magnus Heunicke.

Prisen gør det ikke alene
Udover dyrere cigaretter vil regeringen også sætte ind med røgfri skoletid, neutrale cigaretpakker og krav om at skjule cigaretpakkerne i butikkerne. 

“Når det kommer til unge og rygning, ved vi, at det i høj grad også handler om, hvorvidt det er smart, og om det er tilgængeligt. Derfor kan vi ikke nøjes med at gøre cigaretterne dyrere - vi vil fx sætte krav til butikkerne om at gemme cigaretterne væk,” siger Magnus Heunicke.

Selve afgiftstigningen bliver en del af finanslovsforhandlingerne, og samtidig indbyder ministeren alle Folketingets partier til forhandlinger om en samlet handlingsplan mod børn og unges rygning.

Se regeringens otte tiltag herunder:

  • Vi hæver afgiften på cigaretter for at gøre det dyrere for de unge.
  • Vi indfører neutrale cigaretpakker for at gøre dem mindre tillokkende.
  • Vi skjuler tobaksvarer i kiosker, supermarkeder og på tankstationer, så de unge ikke bliver fristet.
  • Vi kræver, at også forhandlere, der sælger tobak eller e-cigaretter over nettet, skal kontrollere alderen hos deres kunder effektivt.
  • Vi forbyder salg af tobak på uddannelsesinstitutioner, hvor der går børn og unge.
  • Vi indfører forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af børn og unge under 18 – altså også erhvervsskoler.
  • Vi gør skoletiden røgfri for eleverne i grundskolen.
  • Vi skærper forbuddet mod tobaksreklamer og sponsorater f.eks. i forbindelse med festivaler.
  • Vi skærper kravene til nikotinprodukter, så børn og unge ikke fristes og ryger ind i en afhængighed.