Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Aftale

Over 100 millioner kroner til opkvalificering

Beskæftigelsesministeriet
Peter Hummelgaard
Foto: Keld Navntoft

Der er 102 millioner kroner på vej til opkvalificering af de borgere, som har mindst uddannelse. Opkvalificeringspakken skal få flere med og samtidig sikre, at virksomhederne har adgang til faglært og kvalificeret arbejdskraft. Bag aftalen står Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative.

Partierne er blandt andet enige om at sætte skub i jobrotationsordningen i 2020, så fx en ufaglært medarbejder i hjemmeplejen kan uddanne sig til social- og sundhedshjælper, mens en ledig vikarierer for den pågældende medarbejder under hele uddannelsen. Der er afsat 20 millioner kroner til nye muligheder for jobrotation, som er målrettet beskæftigede over 25 år med mindst to års relevant erhvervserfaring. 

Derudover er der 30 millioner kroner til, at flere jobparate kontanthjælpsmodtagere kan få erhvervsrettet opkvalificering inden for brancher, hvor der er behov for hænder. Det kan fx være et specialiseret svejsekursus, et kursus om godstransport med lastbil eller et hygiejnecertifikat.

 

Desuden er partierne enige om at forlænge trainee-ordningen for dimittender under henholdsvis FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) og AC (Akademikerne), der får ekstra hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet.

Sammenlagt er der tale om en pakke til 102 millioner kroner, som finansieres af overskydende midler på to uddannelsespuljer fra beskæftigelsesreformen.

"Vi skal gøre gode tider bedre for alle. Derfor vil regeringen gøre op med det ensidige fokus på arbejdsudbud, som alt for længe har dikteret beskæftigelsespolitikken, og i stedet fokusere på det centrale, nemlig at ledige og medarbejdere får de kvalifikationer, som virksomhederne har brug for. Jeg er derfor glad for, at vi har lavet en bred aftale, som sikrer, at flere af dem med mindst uddannelse kan få et kompetenceløft og fx tage springet fra ufaglært til faglært. Denne pakke er første skridt, for vi kan desværre se, at alt for få ledige uddanner sig. Vi er ved at kortlægge hvorfor i et stort serviceeftersyn af beskæftigelsesreformen. Næste skridt tager vi, når vi kender resultaterne af eftersynet", siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

LÆS MERE HOS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

pdf (137 Kb)