Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Prehn besøger de syriske flygtninge i Jordan og Libanon

Udenrigsministeriet
 Bygning i byen Mafraq i det nordlige Jordan
Byen Mafraq tæt på den syriske grænse, hvor mange flygtninge har bosat sig
Udviklingsminister Rasmus Prehn har netop indledt et fire dages besøg til Jordan og Libanon. Besøget vil være centreret om Danmarks store humanitære engagement i Syrien og nabolandene.

”Besøget er en mulighed for at få en bedre forståelse af de syriske flygtninges udfordringer og se, hvordan de danske midler gør en forskel for flygtninge i deres nærområder. Det handler om at hjælpe mennesker i nød, men også holde hånden under nabolandene, når de udviser solidaritet og tager imod de mange syriske flygtninge. For mig at se er det meget anerkendelsesværdigt”, siger Rasmus Prehn

Han tilføjer:
”Der er ingen tvivl om, at Jordan og Libanon ikke kan håndtere flygtningepresset uden international støtte som den danske. Der er 5,6 millioner syriske flygtninge i nabolandene, og de har brug for vores hjælp, indtil de kan komme hjem igen. Krisen i Syrien fortsætter - især i den nordvestlige del af landet - og driver fortsat mange mennesker på flugt. Vi vil bruger alle de redskaber, vi har, til at hjælpe værtslandene og finde langvarige løsninger i regionen.”

Danmark støtter både flygtninge og de lokalsamfund, der tager imod dem. De danske indsatser har fokus på flygtninges rettigheder, sundhed, uddannelse og jobskabelse. I Libanon og Jordan adresseres humanitære behov, men der tages også højde for længere udviklingsperspektiver. I Syrien har indsatserne fokus på akutte humanitære behov. Danmark arbejder sammen med danske civilsamfundsorganisationer, EU og FN. Derudover støtter Danmark god regeringsførelse og økonomiske muligheder i Jordan gennem det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram (DAPP).

”Rejsen vil også være en mulighed for at søge inspiration til, hvordan vi kan styrke indsatserne i tæt samarbejde med vores partnere. Vi arbejder sammen med dem hver dag om at sikre værdige forhold for de mennesker, der har været tvunget til at flygte fra krigen i Syrien. Og vi holder ved, indtil det bliver muligt for flygtninge såvel som fordrevne at vende tilbage til deres hjemegne.” – siger ministeren

Rasmus Prehn vil i Jordan blandt andet besøge Za’atari-flygtningelejren tæt på grænsen til Syrien samt byen Mafraq, hvor mange syriske flygtninge har slået sig ned i lokalsamfundet. I Libanon vil ministeren besøge Bekaa-dalen, hvor en stor del af de syriske flygtninge bor i spredte uformelle teltlejre.

Baggrund

Konflikten i Syrien gået ind i sit niende år og er en af verdens største humanitære kriser med store regionale konsekvenser. Danmark har siden krisens start i 2011 været blandt de største donorer og har samlet set bidraget med 3 mia. kr. i humanitær bistand. Ca. 12 mio. syrere er tvunget væk fra deres hjem, hvoraf 5,6 mio. er flygtet til nærområderne. Der vurderes at bo ca. 1,5 mio. syriske flygtninge i Libanon med en befolkning på 6,1 mio. indbyggere og ca. 1 mio. flygtninge i Jordan med en befolkning på 9,7 mio. indbyggere. Dertil kommer de palæstinensiske flygtninge i begge lande.