Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

EU vedtager terrorsanktioner imod Iran

Udenrigsministeren har med kollegaer fra de øvrige EU lande, besluttet at optage dele af Irans Efterretnings- og Sikkerhedsministerium på EU’s terrorliste.

Undervisningsministeriet

Udenrigsminister Anders Samuelsen har i dag, sammen med kollegaer fra de øvrige EU lande, besluttet at optage Direktoratet for Intern Sikkerhed i Irans Efterretnings- og Sikkerhedsministerium på EU’s terrorliste.

Samtidig optages to personer fra Direktoratet på terrorlisten, herunder chefen for Direktoratet, Saeid Hashemi Moghadam.

Beslutningen kommer som konsekvens af afværgede terrorplaner i Frankrig og ulovlig iransk efterretningsaktivitet i Danmark og Europa.

I opfølgning på PET’s blotlægning af en iransk efterretningstjenestes attentatplaner i Danmark gjorde udenrigsministeren det klart, at Danmark ville sætte sig i spidsen for bestræbelserne på at få EU til at vedtage sanktioner imod Iran relateret til de ulovlige efterretningsaktiviteter. 

Anders Samuelsen siger:

”Det er en kæmpe sejr, at vi i dag er blevet enige om at terrorliste det iranske Direktorat for Intern Sikkerhed. Ingen andre landes efterretningstjenester er på terrorlisten. Så det er et meget tydeligt signal, vi sender til Iran i dag. Den adfærd, de har lagt for dagen med attentater og attentatforsøg i Europa, er fuldkommen uacceptabel. Det vil vi ikke finde os i. Det skal have konsekvenser.

Det var ikke givet på forhånd, at vi ville nå i mål med det her. I foråret 2018 pressede vi på for nye sanktioner mod Iran, men det var ikke muligt at blive enige. Men den danske sag skabte et nyt momentum. Det er det, der kulminerer i dag. Og jeg er selvfølgelig ekstra glad på grund af den centrale rolle, Danmark har spillet i at samle EU om en skarp reaktion. Det er et vigtigt skridt mod at føre en resolut udenrigspolitik.”

Baggrund: 
Den 30. oktober 2018 offentliggjorde Politiets Efterretningstjeneste, at tjenesten vurderede, at en iransk efterretningstjeneste havde planlagt et attentat på dansk jord. Samme dag kaldte Udenrigsministeriet Irans ambassadør i København ind til samtale, og udenrigsministeren hjemkaldte Danmarks ambassadør i Teheran til konsultationer.

På et pressemøde i Udenrigsministeriet den 30. oktober gjorde udenrigsministeren det klart, at Danmark ville sætte sig i spidsen for, at EU skulle vedtage nye sanktioner over for Iran.