Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Horns rev 3

Her er Danmarks største havmøllepark

Statsministeriet
Klima-, Energi og Forsyningsministeriet
Vindmøllepark i havet
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

425.000 danske husstande vil kunne få dækket deres elforbrug af den nye havvindmøllepark Horns Rev 3. Åbningen af Danmarks hidtil største havvindmøllepark er et vigtigt skridt mod et grønt Danmark.

Hver gang én mølle roterer én omgang, så genererer det grøn strøm nok til, at 1.317 iPhones kan lades op. Eller en elbil kan køre fra Århus til Herning. Eller en fodboldinteresseret dansker kan se 45 fodboldkampe i træk på sit TV – inklusiv forlænget spilletid.

Det er altså enorme kræfter, der sættes i sving med åbningen af havvindmølleparken Horns Rev 3. Fremover kommer 49 gigantiske havvindmøller til at stå og snurre i døgndrift langt ude på havet vest for Esbjerg.

”Jeg er fascineret af, at naturens egne kræfter kan sikre os en ren fremtid. Horns Rev 3 er med til at sikre, at vi kan slukke for sort energi som kul, olie og gas, og nå regeringens mål om 70 pct. reduktion i klimaudledningerne i 2030,” siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen.

På vej mod nye vindeventyr
Horns Rev 3 i Nordsøen blev vedtaget af et bredt politisk flertal i 2012, hvor man også vedtog havmølleparken Krigers Flak i Østersøen. Siden er der vedtaget endnu tre havvindmølleparker, som skal bygges inden 2030.

”Hver gang en ny havvindmøllepark kobles til, kommer vi tættere på et grønt Danmark. Og vi viser konkret, hvad vi mener med at tage et grønt globalt lederskab. Det lederskab skal vi udbygge,” siger Dan Jørgensen.

Horns Rev 3 vil fra 2024 blive serviceret og vedligeholdt fra Hvide Sande Havn og fremover beskæftige mellem 25 og 30 fuldtidsansatte.

I Danmark er vindmøllesektoren med til at sikre vækst, eksport og i sidste ende danske arbejdspladser.

På den internationale scene klarer Danmark sig også godt. I 2017 skabte Danmarks grønne omstilling en eksport af energiteknologi- og service på 85 mia. kr.

”Den grønne bølge har nu for alvor ramt USA og Asien. Markeder med fantastiske nye muligheder for grøn dansk eksport, som kan sikre bæredygtig beskæftigelse og vækst i dansk økonomi, samtidig med at vi bidrager til en klimaneutral verden.” siger Dan Jørgensen.

Beskrivelse

 

Parkens placering

25-40 km ud for vestkysten

Pris

77 øre pr. kWh i 20 TWh (10.-12 år)

Udbudspris lavere end sidste park, der blev indviet (Anholt)

 32 procent

Antal vindmøller

49

Samlet effekt

406,7 MW

Husstandes forbrug

425.000

Total højde inklusiv vinge

187 m

Samlet vægt per mølle

Tæt på 1.500 ton

 

 

Herunder kan ses en række fotos fra dagen:

Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Kronprins Frederik ved Horns Rev.
Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Kronprins Frederik ved Horns Rev
Mette Frederiksen, Dan Jørgensen og Kronprins Frederik ved Horns Rev.