Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
NATO

Danmark parat til at tage lederskab for NATO’s træningsmission i Irak

Udenrigsministeriet
Forsvarsministeriet
Danske soldater i Irak
Foto: Forsvarsgalleriet

Danmark er fra slutningen af 2020 og halvandet år frem parat til at overtage ledelsen af NATO’s træningsmission i Irak 

Det tilbud vil regeringen give NATO-alliancen på næste uges Leaders’ Meeting i London efter i dag at have rådført sig med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Udover at overtage selve ledelsen af træningsmissionen er regeringen også parat til udsende en række vigtige militære bidrag, der skal understøtte NATO’s mission i Irak.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:
”Kampen mod ISIL fortsætter og det gør Danmarks engagement også. Tilbuddet om dansk lederskab for NATO’s træningsmission i Irak viser igen Danmarks vilje til at tage ansvar og gå forrest, hvor det gælder, når det gælder. Under NATO-udenrigsministermødet i sidste uge drøftede jeg regeringens overvejelser med min amerikanske kollega, Mike Pompeo, og med NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, som begge var meget positive. Med bidraget vil vi kunne levere en endnu stærkere indsats i vores fælles kamp mod terrorbevægelsen ISIL ved at træne irakerne. Regeringen fører en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitisk linje med fokus på alliancesolidaritet og konkrete bidrag til vores fælles sikkerhed. Vi lægger vægt på at Danmark, som kerneallieret NATO-medlem, løfter sin del af byrden i NATO, der er garantien for danskernes sikkerhed.”

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler:
”Det er en vigtig og markant opgave for Danmark at tilbyde ledelsen af en NATO-mission af denne karakter og størrelse. Det er et bidrag, som er meget værdsat af vores allierede. Det danske forsvar og vores soldater har erfaringen og ekspertisen til at løfte opgaven. En opgave til gavn for sikkerheden - ikke bare i Irak og regionen, men også i vores del af verden.”

Regeringen vil inden udsendelsen i 2020 fremsætte beslutningsforslag i Folketinget. En dansk ledelse af træningsmissionen vil afløse Danmarks nuværende træningsindsats på Al Asad luftbasen.

  • Fakta om det militære bidrag
    • Et ledelses- og stabsbidrag på op til 13 personer
    • Et sikrings- og eskortebidrag på op til ca. 130 personer
    • Transporthelikopterbidrag på op til ca. 70 personer
  • Fakta om NATO’s mission i Irak
    • Missionen blev etableret i oktober 2018 og ledes pt. af Canada
    • Har ca. 500 udsendte soldater fra NATO-allierede samt partnerlande, herunder Australien, Finland og Sverige
    • Udfører rådgivning og kapacitetsopbygning af de irakiske sikkerhedsstyrker
    • Kapacitetsopbygningen er særligt møntet på at gøre irakerne i stand til at forhindre ISIL’s tilbagekomst