Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

560 mio. kr. årligt til dansk film

Regionale filmfonde skal styrkes og fleksibiliteten i støtteordningerne øges i følge regeringens filmudspil.

Kulturministeriet
Portræt af Mette Bock på hendes kontor
Foto: Les Kaner

Regeringen vil i de kommende 5 år afsætte 560 mio. kr. årligt til dansk film. Regionale filmfonde skal styrkes og fleksibiliteten i støtteordningerne øges.

Det er nogle af de centrale elementer i regeringens filmudspil.   

”Dansk film står på et stærkt fundament, men der er brug for, at vi i de kommende år tilpasser filmstøtten, så der i fremtiden er danske film til alle. Vi har fortsat brug for de store samlende fortællinger i biografen, men filmstøtten skal også understøtte den nye medievirkelighed, hvor vi streamer og ser film på nye måder og i nye formater.

Derfor skal filmstøtten selvfølgelig også være mere fleksibel og ikke præget af kassetænkning. For mig er det også vigtigt, at dansk  film produceres i og fortæller historier om hele landet.

Derfor styrker regeringen nu de regionale filmfonde – Film Fyn og Den Vestdanske Filmpulje – med 35 mio. kr. årligt. Samlet set holder vi filmstøtten på et ambitiøst højt niveau med 560 mio. kr. årligt. Min forhåbning med filmaftalen er, at der kommer ny energi  og dynamik i dansk film i de kommende år", siger kulturminister Mette Bock.    

 

Fakta om regeringens udspil til den kommende filmaftale (2019-2023):

  • Filmstøtten opretholdes på et ambitiøst og højt niveau med 560 mio. kr. årligt.
  • Kasseopdelingen i støtteordningerne mindskes, så filmstøtten bliver mere smidig og fleksibel.  
  • Der investeres 32 mio. kr. årligt i vækstlaget og talentudviklingen i dansk film via talentordningen New Danish Screen.
  • 10 mio. kr. øremærkes hvert år til udvikling af digitale spil.
  • Filmstøtten skal have fokus på de unge målgrupper. Mindst 25 procent af tilskudsmidlerne til spille- og dokumentarfilm skal have fokus på børn og unge.
  • Mindre sælgende filmtitler skal være hurtigere tilgængelige på de digitale platforme til gavn for alle i hele landet.
  • Piratkopiering skal bekæmpes gennem en ny forbrugerkampagne og en politiindsats
  • De regionale filmfonde – Filmfyn og De Vestdanske Filmpulje – styrkes med i alt 35 mio kr. årligt, så fondene samlet set hvert år får 47,4 mio. kr. i statslig støtte.
pdf (361 Kb)