Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Regeringen forbyder lette plastikbæreposer

Vi skal blive bedre til at bruge plastikbæreposer igen og igen. Derfor forbyder regeringen nu de tynde, lette plastikbæreposer, som sjældent genbruges.

Miljø- og Fødevareministeriet

Regeringen afliver nu de tynde lette bæreposer, som vi ofte får, når vi køber kød hos slagteren, grønt hos grønthandleren eller pizzaer. Samtidig skal det være slut med at uddele bæreposer gratis, uanset hvilket materiale de er lavet af.

Det fremgår af regeringens plastikhandlingsplan.

"Vi skal væk fra brug og smid væk. Derfor forbyder vi de poser, som typisk ikke bliver genbrugt. Plastik bliver kun meget langsomt nedbrudt i naturen, og ender i værste fald i verdenshavene, hvor det skader især det marine miljø. Men plastik er samtidig et fantastisk materiale til at pakke eksempelvis vores fødevarer ind i, så de holder længere. Derfor skal vi slå ned på det plastik, som vi kan undvære, og her er de tynde, lette bæreposer et oplagt sted at begynde", siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Slut med gratis bæreposer
Regeringen vil også forbyde uddeling af gratis bæreposer. I stedet vil forbrugeren skulle medbringe sin egen pose eller købe en tykkere pose, som kan genbruges flere gange. Forbrugerne vil derfor fremover skulle betale for alle typer bæreposer med hank, også i f.eks. tøjbutikker, hvor de i dag ofte er gratis.

Miljø- og Fødevareministeriet vil samtidig indgå en frivillig aftale med Dansk Erhverv, Coop og andre om at halvere danskernes bæreposeforbrug inden 2023.

Forbuddet mod lette plastikbæreposer er blot et af en række initiativer i regeringens plastikhandlingsplan.