Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Regeringen åbner for konkurrence mellem sol og vind

Både vindmølle- og solcelle-projekter får mulighed for at byde ind i et teknologineutralt udbud, hvor der konkurreres om at levere mest mulig grøn strøm for pengene.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Billede af solceller

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet igangsætter den 27. september det første teknologineutrale udbud med vind og sol nogensinde i Danmark. Der åbnes således op for, at vindmølle- og solcelleprojekter skal konkurrere om adgang til støttemidler for sammenlagt 842 mio. kr. svarende til ca. 140 MW (1). Det forventes at dække over 100.000 husstandes årlige strømforbrug.

Budrunden er åben fra den 27. september til den 26. november, og det endelige resultat forventes præsenteret primo december.

”Det er en stor dag for dansk energipolitik. For første gang nogensinde skal teknologierne konkurrere om at levere mest mulig grøn strøm for pengene til gavn for hele samfundet, og jeg har stor tiltro til vind- og solbranchen kan levere nogle flotte bud,” siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt.

Mod en mere markedsbaseret støtte til vedvarende energi

Den hidtidige støtteordning for vindmøller udløb den 21. februar 2018, mens den åbne støtteordning til solceller er afskaffet. Derfor besluttede regeringen og Dansk Folkeparti sidste år blandt andet at indføre årlige teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 og 2019 for sammenlagt 842 mio. kr.

Det teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 markerer det første vigtige skridt væk fra tidligere tiders håndholdte og dyre støtteordninger og med en mere markedsbaseret tilgang til støtten til vedvarende energi.

”Målet er, at vedvarende energi skal kunne klare sig på markedsvilkår. Der er vi ikke helt endnu. Jeg håber dog, at dette teknologineutrale udbud bliver en god generalprøve, som kan give et praj om, hvor langt vi er fra målet, inden vi søsætter de endnu større udbud, som et enigt Folketing har besluttet med energiaftalen,” udtaler siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt.

Dette teknologineutrale udbud med vind og sol er det første af i alt to sådanne udbud, som blev besluttet af regeringen og Dansk Folkeparti. Der afholdes således et lignende omend lidt større udbud i 2019.

Derudover er de næste vigtige skridt i retningen med en støttefri fremtid for vedvarende energi allerede taget med energiaftalen af den 29. juni 2018, hvor et enigt Folketing blandt andet besluttede at afsætte sammenlagt 4,2 mia. kr. til udbygningen med vedvarende energi i perioden fra 2020 til 2024.