Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Hvordan opdrager du dine børn?

Børne- og socialminister Mai Mercado lancerer initiativ, som skal få os alle til at debattere og reflektere over, hvordan vi opdrager vores børn, samt kortlægge forskning og indsamle viden.

Børneopdragelse er et omdiskuteret emne. Et emne, der ofte skrives og tales om i avisspalter, tv-programmer og internetfora, og det handler ofte om, hvordan vi bedst opdrager vores børn. Nu ønsker børne- og socialminister Mai Mercado at samle og kvalificere debatten om, hvad børneopdragelsen skal kunne i dagens Danmark. Derfor lancerer hun Opdragelsedebatten, hvor der samles viden og bud på, hvad moderne børneopdragelse skal kunne.

Det skal blandt andet foregå med en bred debat på Facebook, hvor alle er inviteret til at deltage, vidensindsamlinger, der kortlægger forskning om opdragelse og ser nærmere på børns og forældres syn på opdragelse, og så skal et debatpanel af eksperter og meningsdannere sætte diskussionerne i perspektiv ved en række møder i løbet af foråret.

"Det er så vigtigt, at vi får taget en stor samlende debat om børneopdragelse. Om man har børn selv eller ej, så har vi en fælles interesse i, at de for eksempel lærer at indgå i fællesskaber på en ordentlig måde. Jeg glæder mig meget til at følge diskussionen på Facebook og høre, hvad debatpanelet kan få ud af den viden og alle de synspunkter, der kommer for dagen," siger børne- og socialminister Mai Mercado.

-------------------------------------------------

Deltag i debatten via Facebook her

-------------------------------------------------

Formanden for debatpanelet er Sofie Münster, der blandt andet har grundlagt webmagasinet Nordic Parenting og står bag flere bøger om opdragelse. Hun glæder sig til at samle alle de tilgange, der er til børneopdragelse.

"Jeg oplever, at forældre efterspørger konkret viden om deres børns opvækst og en mulighed for at debattere opdragelse på en måde, der ikke handler om løftede pegefingre og dårlig samvittighed. Derfor er jeg rigtig glad for at skulle være formand for Opdragelsesdebattens panel, hvor vi får mulighed for at bruge ny viden til at sætte opdragelse på dagsordenen og som afslutning overække vores perspektiver til regeringen for samspillet mellem familieliv og familiepolitik," siger formand for debatpanelet Sofie Münster

Opdragelsesdebatten kommer til at køre frem til juni 2018.

Medlemmer af debatpanelet

  • Sofie Münster: Forfatter og stifter af Nordic Parenting, som er et onlinemagasin om børn og familieliv. Tidligere direktør for Løkkefonden og har skrevet flere bøger om opdragelse.
  • Claus Holm: Leder på DPU, Institut for Pædagogik og Uddannelse, ved Aarhus Universitet. Han har en stor viden om dagtilbud, skoler og opdragelse.
  • Fie Hørby: Familiepsykoterapeut, foredragsholder og forfatter. Hun står bl.a. bag bøgerne Drop opdragelsen og Om teenagere – for forældre.
  • Imran Rashid: Speciallæge, innovationschef ved Aleris-Hamlet privathospital. Han har skrevet om, hvilke konsekvenser et overforbrug af moderne teknologi kan have for især børn.
  • Kristine Sloth: Dansk influencer, forfatter og foredragsholder og er især kendt fra YouTube, hvor hun har over 200.000 følgere. Kristine Sloth har argumenteret for, at forældrene skal tage større ansvar over deres børns ageren online.
  • Louise Gjervig Lehn: Formand for Forældrenes Landsorganisation, FOLA.
  • Per Schultz Jørgensen: Børne- og familieforsker og uddannet psykolog. Han har i mange år været medlem af Børnerådet.
  • Peter Lund Madsen: Læge, Dr. Med, hjerneforsker, forfatter og radiovært.
  • Peter Mygind: Uddannet skuespiller, tv-vært og entertainer. Han har bl.a. lavet tv-serien ”Myginds mission”, hvor han samarbejdede med en folkeskoleklasse for at bekæmpe mobning.
  • Tom Jensen: Chefredaktør Berlingske Tidende.
  • Özlem Cekic: Rådgiver, foredragsholder og debattør. Özlem Cekic Har siddet i Folketinget i otte år (2007-2015). 
Foto: Colourbox

Det skal initiativet Opdragelsesdebatten bestå af:

  • Ny viden om opdragelse: VIVE laver en videnskortlægning af forskning om opdragelse herhjemme og i de øvrige skandinaviske lande. Gallup udfører en spørgeskemaundersøgelse om forældres syn på opdragelse. Derudover vil også børns syn på opdragelse blive undersøgt.
  • Debatside på Facebook og temaside på sm.dk med opsamling. Herunder præsentation af fakta, videoer med dagligdagsdilemmaer, der kan debatteres og deles på sociale medier, udsagn fra debatpanelet, små tests om opdragelse og mulighed for at give udtryk for egne holdninger om opdragelse.
  • Et debatpanel med eksperter og meningsdannere. Her skal den debat, der bliver faciliteret på de sociale medier, danne grundlag for at panelet kan debattere relevante temaer i Opdragelsesdebatten.