Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Ny aftale sikrer skatte- og afgiftslempelser for 220 mio. kr. ekstra i år

En bred politisk aftale betyder, at mange borgere og virksomheder allerede fra den 1. maj får en lavere elregning. Samtidig kan erhvervslivet i hele 2018 få et øget fradrag for investeringer i forskning og udvikling.

Skatteministeriet
Billede af en vindmølle og en kran
Foto: Colourbox

Mange danske husholdninger og virksomheder kan se frem til en lavere elregning allerede fra den 1. maj 2018. Og landets virksomheder får større fradrag for investeringer i forskning og udvikling i hele 2018. Lempelser, som oprindelig først skulle træde i kraft fra 2019.

Derudover afsættes midler i 2018 til energilagringsprojekter, kystsikrings- og naturindsatser samt støjbekæmpelse på vejområdet.

Det er resultatet af en bred politisk aftale, som regeringen i dag har indgået med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF.

Skatte- og afgiftslempelserne er udtryk for en fremrykning af to lempelser i aftalen om Erhvervs- og iværksætterinitiativer, der blev indgået i november 2017. Her blev det bl.a. aftalt at sænke elvarmeafgiften med 15 øre pr. kWh i 2019 og gradvist forhøje virksomhedernes fradrag for investeringer i forskning og udvikling fra 100 pct. til 101,5 pct. i 2019 stigende til 110 pct. i 2026.

Nu bliver initiativerne rykket frem, så elvarmeafgiften nedsættes allerede fra den 1. maj 2018. Et almindeligt parcelhus opvarmet med en varmepumpe vil dermed få en besparelse i elvarmeafgift i 2018 på op mod 650 kr. inkl. moms. Hvis huset er opvarmet med elradiatorer, er besparelsen i 2018 større.

Portræt af Karsten Lauritzen
Foto: Les Kaner

”Som skatteminister er jeg altid glad for at kunne gøre det billigere at være dansker. Vi giver nu en konkret håndsrækning til mange danske familier og virksomheder i form af en mindre elregning allerede i år. Samtidig får virksomhederne mulighed for at få lidt ekstra ud af deres investering i viden og innovative virksomheder i år. Det giver virksomhederne mere appetit på at tænke nyt og øge foretagsomheden – og dermed skabe flere arbejdspladser i Danmark”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Udover fremrykningen af skattelempelserne betyder aftalen også, at der afsættes tre puljer under hhv. Energi,- Klima- og Forsyningsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Transport,- Bygnings- og Boligministeriet.

På energiområdet oprettes der efter ønske fra bl.a. Socialdemokratiet en tilskudspulje på 130 mio. kr. til energilagringsprojekter. På miljøområdet oprettes der en pulje på 45 mio. kr. til kystbeskyttelses- og naturindsatser, mens der på transportområdet afsættes 45 mio. kr. primært til støjbekæmpelsesprojekter på de danske veje.

Samlet udmøntes der med aftalen 440 mio. kr. i 2018. Det er penge, der oprindeligt var afsat til succession af erhvervsdrivende fonde. Disse midler blev afsat i en bred aftale om Vækstplan DK i 2013 af den daværende SRSF-regering, men da det har taget længere tid end ventet at udarbejde en model for successionen til de erhvervsdrivende fonde, er partierne nu enige om at bruge de allerede afsatte penge i 2017 og 2018 til andre formål.

Skatteministeriet forventer, at de nye regler for succession af erhvervsdrivende bliver vedtaget i løbet af 2018, så de kan træde i kraft den 1. januar 2019.