Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Regeringen og DF er klar med mere end en milliard kroner til økologien

Med en ny vækstplan for dansk økologi og mere end en mia. kroner til Økologisk Arealtilskud de næste to år, vil regeringen og Dansk Folkeparti sætte turbo på økologien i Danmark. Med pengene kan det høje tempo i landmændenes omlægning til økologi, fastholdes de næste år.

Miljø- og Fødevareministeriet
Kornmark
Foto: Colourbox

Danmark skal også i fremtiden være en af verdens førende økologinationer.

Med 39 tiltag i en ny vækstplan for dansk økologi og mere end en mia. kroner til omlægning til økologi vil regeringen og Dansk Folkeparti styrke Danmarks økologiske position.

"Økologien stormer frem, og aldrig har økologi fyldt så meget i indkøbskurvene, i køleskabene og på tallerkenerne hos danskerne. Og aldrig har interessen for at omlægge til økologi hos danske landmænd været større. De seneste to år har regeringen givet økonomisk støtte til, at et areal, der svarer til omkring 150 fodboldbaner, hver eneste dag bliver omlagt fra konventionel landbrugsjord til økologisk. Med en vækstplan for dansk økologi og en garanti for, at der er penge til at fortsætte omlægningen til økologi hos danske landmænd, vil regeringen udbygge Danmarks position som en af verdens førende økologinationer", siger Esben Lunde Larsen.

Interessen for at omlægge til økologi har været boomende de senere år, og aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti sikrer en finansiering af en søgning til omlægning til økologi på niveau med den gennemsnitlige søgning i 2015-2017. Det vil sige, at der er penge nok til at omlægge 33.600 hektar årligt i 2018 og 2019. I alt garanterer regeringen og Dansk Folkeparti 1.055 mio. kroner til omlægning af økologi, hvilket er 373 mio. kroner mere, end der allerede blev afsat til Økologisk Arealtilskud med Fødevare- og Landbrugspakken.

"Regeringen og Dansk Folkeparti tror på, at økologien kan skabe vækst og danske arbejdspladser i hele Danmark. Derfor garanterer vi nu et rekordstort beløb, så det høje tempo i omlægningen til økologi kan fortsætte. Økologien er inde i en god udvikling, som vi skal støtte og sætte turbo på", siger Lise Bech fra Dansk Folkeparti.

Økologisk vækstplan skal sikre den danske førerposition

For at udvikle økologien besluttede regeringen og Dansk Folkeparti med Fødevare- og landbrugspakken, at der skulle nedsættes et økologisk erhvervsteam, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan den økologiske sektor kan blive stærkere.

Det er anbefalingerne fra det økologiske erhvervsteam, der nu munder ud i en vækstplan med 39 initiativer. Hovedelementerne i vækstplanen er blandt andet, at det skal være lettere at være økolog, at der bliver investeret i forskning og udvikling i økologi, at der kommer krav til natur og klima i økologien, at økologerne får bedre adgang til gødning og en styrket eksport.

"Danmark står stærkt på det økologiske marked, men vi må ikke gå i stå. Vækstplanen skal være med til at styrke den danske førerposition. En af de store udfordringer for, at økologien kan vokse sig stærkere og udvikle sig, er mangel på gødning til de økologiske marker. Her kan en løsning være at gøre det lettere at bruge madaffald fra byerne som gødning. Det kan løfte økologien, og det kan bidrage til en mere cirkulær økologi", siger Esben Lunde Larsen.

pdf (2,98 Mb)