Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Ligestillingsministeren: Kampen for ligestilling i etniske minoritetsmiljøer er den vigtigste

Ligestillingsminister Karen Ellemann peger på de nydanske piger og kvinder, der lige nu tager kampen mod manglende ligestilling i visse etniske minoritetsmiljøer som denne kampdags helte.

Udenrigsministeriet

Det er ifølge ministeren Danmarks største ligestillingsproblem, og det kræver alliancer på tværs af etnicitet og meningsforskelle at få ændret kulturen.

Ligestillingsminister Karen Ellemann vil særligt bruge kvindernes internationale kampdag til at tale om ligestilling og negativ social kontrol i etniske minoritetsmiljøer.

”For mig er det største ligestillingsproblem i Danmark manglen på ligestilling i visse etniske minoritetsmiljøer. Det er ikke det eneste ligestillingsproblem, vi har, men det er det største, fordi det handler om kampen for den personlige frihed. Kvindernes internationale kampdag bør i år være en dag, hvor vi sammen kæmper for et opgør med patriarkalske rygtesamfund, hvor kvinder og pigers ærbarhed tæller mere end deres rettigheder og frihed. Vi er nødt til i fælles flok at skære det ud i granit. Ligestilling gælder for alle”, siger ligestillingsminister Karen Ellemann.

Hun påpeger, at vi som samfund ikke må acceptere, at fx 59 procent af nydanske kvinder, der bor i et område med en høj koncentration af beboere med indvandrerbaggrund, føler sig begrænset med hensyn til valg af kæreste eller ægtefælle. At næsten 4 ud af 10 indvandrere og efterkommere mener, at manden er familiens naturlige overhoved. Eller at Rigspolitiet i 2016 har registreret 156 sager om æresrelaterede konflikter og forbrydelser.

Forud for den 8. marts har ligestillingsministeren talt med Sara Omar, der som debattør og med sin roman ’Dødevaskeren’ er blevet en af de stærke stemmer, der aktuelt tager kampen.

”Som Sara Omar tydeligt understregede over for mig, så handler det om, at vi nu griber momentum og tager kampen sammen. Og at det sker i øjenhøjde og med respekt. De nydanske kvinder og mænd, der lige nu tager kampen, er for mig denne kampdags helte. Og vi må ikke glemme, at for mange har det meget store omkostninger at tage kampen. Derfor skal vi støtte dem og stå sammen på tværs af etnicitet og øvrige meningsforskelle i kampen for ligestilling for nydanske piger og kvinder. Ellers svigter vi dem,” siger Karen Ellemann.

Ligestillingsministeren og Sara Omar har sammen lavet denne video til de sociale medier som optakt til dagen.