560 mio. kr. om året til dansk film
De regionale filmfonde styrkes, støttesystemet bliver mere fleksibelt, og så sættes der ambitiøse mål for publikums møde med dansk film
De regionale filmfonde styrkes, støttesystemet bliver mere fleksibelt, og så sættes der ambitiøse mål for publikums møde med dansk film. Det er nogle af hovedpunkterne i den nye 5-årige filmaftale, som regeringen og kulturminister Mette Bock har indgået med alle Folketingets partier.
"Vi har fået en aftale, der giver dansk film rigtig gode udviklingsmuligheder. Det er en aftale, som alle partier i folketinget bakker op om. Det er jeg meget tilfreds med. Med en økonomisk ramme på knap 560 mio.kr. om året sikrer vi, at der i fremtiden vil være danske film til alle og dansk film står stærkt internationalt. Og med styrkelsen af de regionale filmfonde vil danske filmskabere få bedre muligheder for at producere og fortælle historier fra hele landet. Aftalen skaber desuden mere fleksible rammer for filmstøtten, så vi i fremtiden undgår kassetænkning. Vi har brug for dynamik og energi i dansk film", siger kulturminister Mette Bock.
Fokusområderne i den nye filmaftale er:
- Filmstøtten opretholdes på et ambitiøst og højt niveau med 560 mio. kr. årligt.
- Det Danske Filminstitut og de regionale filmfonde skal sikre, at markedsandelen for dansk film øges, så biografbilletter til danske film udgør ca. en tredjedel af alle solgte billetter herhjemme.
- Kasseopdelingen i støtteordningerne mindskes, så filmstøtten bliver mere smidig og fleksibel.
- De regionale filmfonde – Filmfyn og De Vestdanske Filmpulje – styrkes med i alt 35 mio. kr. årligt, så filmfondene hver især får 23,7 mio.kr. årligt i statslig støtte. Aftalen åbner desuden op for, at nye regionale filmfonde også kan få statslige tilskud.
- Der investeres minimum 32 mio. kr. årligt i vækstlaget og talentudviklingen i dansk film via talentordningen New Danish Screen.
- 10 mio. kr. øremærkes hvert år til udvikling af digitale spil.
- Filmstøtten skal have fokus på de unge målgrupper. Mindst 25 procent af tilskudsmidlerne skal fokuseres på produktioner, der er relevante for børn og unge.
- Mindre sælgende biograffilm bør gøres hurtigere tilgængelige på andre platforme, så alle interesserede kan komme til at se dem.
- Piratkopiering skal bekæmpes gennem en ny forbrugerkampagne og en politiindsats