Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Der kommer pant på juice- og saftflasker

Regeringen udvider pantsystemet, så det også omfatter juice- og saft-flasker til gavn for forbrugerne og genanvendelsen.

Miljø- og Fødevareministeriet

Fra 1. januar 2020 kan du tage saft- og juiceflaskerne med, når du afleverer dine pantflasker i din lokale flaskeautomat. For at styrke genanvendelsen udvider regeringen nu det danske pantsystem.

"Vores pantsystem er en fantastisk opfindelse, som inspirerer flere andre lande. Borgerne har stor tillid til pantsystemet, som flere gange er blevet udvidet. Nu gør vi det igen, fordi det giver rigtig god mening, at man som forbruger kan aflevere sine juice- og saft-flasker samme sted, som man afleverer sine sodavandsdåser. Det giver samtidig en bedre genanvendelse, fordi flaskerne kan bruges til ny fødevareemballage", siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

"Det har længe været et ønske fra konservativ side at udvide pantsystemet, og derfor glæder jeg mig over, at det nu bliver en realitet. Pantsystemet er et velfungerende system, som giver rigtig god mening, og med udvidelsen bidrager det til, at vi bliver endnu bedre til at genanvende plast", siger miljøordfører for Det Konservative Folkeparti Mette Abildgaard.

Ved at aflevere juice- og saftflasker i pantautomaten forbliver de i et lukket kredsløb og skal ikke sorteres fra andet plastaffald, som det er tilfældet i dag.

"For vores kunder betyder det meget, at de kan se, at emballagen ikke går til spilde, men bruges igen og igen. COOPs egen emballagestrategi, som handler om at gøre emballage mere genanvendelig og undgå overflødig emballage, er helt i tråd med udvidelsen af pantsystemet, som forhåbentlig medfører, at mindre plast bliver til affald", siger CSR-direktør i COOP, Signe D. Frese.

"Detailhandlen spiller en vigtig rolle i at skubbe på den positive udvikling, og i Salling Group tager vi det ansvar på os. Vi har lanceret en ambitiøs plast-strategi, hvor vi dropper al engangsplast i alle vores butikker, og i Netto har vi indført pant på bæreposer. Vi skal give forbrugerne et valg og medvirke til, at plast og emballage ikke lander i naturen, og nu får de endnu en mulighed, når de kan aflevere juiceflasken i flaskeautomaten", siger Jonas Schrøder, ansvarlighedsdirektør i Salling Group, som ejer bl.a. Føtex, Netto og Bilka. 
 
Flere pantflasker i pantsystemet

Ud over en bedre genanvendelse forventes udvidelsen af pantsystemet at skabe mindre affald i naturen, når juice- og saftflasker bliver penge værd. Udvidelsen af pantsystemet svarer til ekstra 4-5 procent i forventet øget returemballage.

"I Danmark har vi et af verdens allerbedste pant- og retursystemer for flasker og dåser. Det er i international sammenhæng unikt, at vi kan indsamle mere end 90 procent af emballagerne og bruge dem til nye flasker og dåser. Udvidelsen af pantsystemet er logisk, for det bringer flere produkter ind i et meget velfungerende cirkulært kredsløb", siger adm. direktør i Dansk Retursystem Lars Krejberg Petersen.

Beslutningen om pant på juice og saft kommer som følge af resultatet i en analyse om udvidelse af pantsystemet som Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet. Pant på juice- og saftflasker er det første af en række initiativer i en kommende national plasthandlingsplan.