Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Butikker skal kunne dele billeder af butikstyve med hinanden

Justitsministeriet
Foto: Rumle Skafte/Ritzau Scanpix

Erhvervsdrivende skal fremover have bedre mulighed for at advare hinanden om røvere og tyveknægte. Derfor vil justitsminister Søren Pape Poulsen nu ændre loven, så det bliver muligt for butikkerne at dele overvågningsbilleder med hinanden i et internt it-system. 

Justitsministeren sender i dag et lovforslag i høring, som giver erhvervsdrivende mulighed for at dele overvågningsbilleder for at forhindre grove eller organisererede tyverier. Initiativet er en del af ministerens udspil om at forbedre borgernes møde med politiet, som blev præsenteret i oktober. Løsningen er udarbejdet efter dialog med Dansk Erhverv.

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger:
”Det er dybt ubehageligt som erhvervsdrivende at blive udsat for tyveri eller røveri. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan hjælpe de erhvervsdrivende med at advare hinanden om formodede gerningsmænd.

Det er naturligvis politiets opgave at efterforske og anholde de kriminelle, ligesom det også er politiet, der skal vurdere, om der skal offentliggøres signalementer eller andre oplysninger, der skal føre frem til en gerningsperson. Det kan nemlig være meget indgribende at blive hængt ud som lovovertræder i offentligheden, f.eks. på sociale medier eller andre steder på internettet.

Derfor er det en god løsning, vi har fundet, så butikkerne kan dele billederne med hinanden, uden at man samtidig risikerer at hænge folk ud i offentligheden.”

Adskillige betingelser
Der er en række betingelser, som skal være opfyldt, før en erhvervsdrivende kan dele billeder fra tv-overvågning. For eksempel skal der være tale om billeder af en eller flere formodede gerningspersoner, som har begået eller forsøgt at begå berigelseskriminalitet eller lignende af en vis grovhed mod den erhvervsdrivende. Der er således ikke tale om tilfælde, hvor der f.eks. stjæles et par poser slik.

For det andet skal den eller de formodede gerningspersoner være anmeldt til politiet for at have begået den pågældende forbrydelse.

For det tredje skal der være konkrete grunde til at tro, at den eller de formodede gerningspersoner vil begå lignende kriminalitet mod de erhvervsdrivende, som billedet videregives til. Og endeligt skal delingen foregå i et lukket it-system inden for en erhvervsorganisation eller lignende. Deling må derfor bl.a. ikke ske på internettet, herunder i lukkede grupper på facebook eller andre sociale netværk.

Lovforslaget sendes i høring i dag, og der lægges op til, at lovændringen træder i kraft den 25. maj 2018.

pdf (243 Kb)