Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Ministre efter #MeToo: Bryd tabuet!

Ligestillingsminister Karen Ellemann og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen opfordrer ledere, virksomheder og offentlige institutioner til at bryde tabu om sexchikane.

Udenrigsministeriet
Beskæftigelsesministeriet

Seksuel chikane er aldrig i orden og må aldrig blive den enkeltes ansvar. Vi er derfor alle sammen ansvarlige for at sikre sunde og gode rammer, hvor man som ansat kan føle sig tryg.

Det mener ligestillingsminister Karen Ellemann og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Derfor har de i dag sendt en opfordring til ledere, virksomheder og offentlige institutioner i Danmark om at tale om respekt, god tone og omgangsform på arbejdspladsen.

I opfordringen gør de to ministre opmærksom på vigtigheden af, at både arbejdsgivere og medarbejdere bliver bedre til at understøtte en arbejdspladskultur, hvor alle bliver mere bevidste om, hvad der er god omgangstone. Og hvor man sammen sikrer, at der er klare, kendte og tidssvarende retningslinjer for håndtering af uacceptabel adfærd – og at det håndhæves.

Samtidig understreger ministrene, at den generelle omgangstone på en arbejdsplads aldrig må være en undskyldning for ikke at gribe ind.

Du kan læse brevet fra de to ministre herunder eller via dette link 

Gode råd

I brevet opfordrer ministrene bl.a. til at forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen ved at:

  • Skabe fælles og velkendte normer, værdier og retningslinjer for den adfærd, som forventes på arbejdspladsen, og for den adfærd, som ikke tolereres.
  • Der er klare retningslinjer for, hvordan medarbejdere kan få hjælp og eventuelt klage, hvis de oplever seksuel chikane.
  • Lederne viser medarbejderne, at virksomheden tager ansvar for, at seksuel chikane ikke skal finde sted på arbejdspladsen bl.a. ved at håndhæve retningslinjerne for uacceptabel adfærd.
  • Tage det alvorligt, hvis de ansatte henvender sig, og understøtte en tillidsfuld dialog, så medarbejderne føler sig trygge ved at bryde tabuet og bede om hjælp i tilfælde af seksuel chikane.
  • Overveje om det er relevant at opkvalificere ledere og ansatte, så de rette kompetencer til at håndtere seksuel chikane er til stede, hvis det skulle ske på arbejdspladsen.

Mere information

Vil du have mere information, kan du kontakte Arbejdstilsynet på tlf. 7012 1288 eller finde yderligere vejledninger på www.at.dk.