Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Nu bliver der større åbenhed om vælgererklæringer

Fremover kan du følge med i, hvor mange vælgererklæringer de nye partier har indsamlet - og dermed hvor tæt de er på at blive opstillingsberettigede. Læs mere og find oversigten her.

Økonomi- og Indenrigsministeriet
Foto: Nicolai Perjesi

Det bliver nu muligt at følge med i, hvor mange vælgererklæringer de nye partier har indsamlet - og dermed hvor tæt de er på at blive opstillingsberettigede.

Økonomi- og Indenrigsministeriet vil hver måned offentliggøre en oversigt over partiernes indsamlinger på ministeriets hjemmeside.

42 partier er aktivt i gang med at indsamle vælgererklæringer. Yderligere 29 partier har taget det første skridt ved at blive oprettet i vælgererklæringssystemet. I alt 137 partier har et godkendt partinavn og har dermed mulighed for at indsamle vælgererklæringer.

Hvor langt de enkelte partier er kommet med at indsamle vælgererklæringer, kan man fra i dag se på valg.oim.dk. Oversigten vil blive opdateret den første mandag i hver måned.

”Jeg vil gerne sikre åbenhed om data i vælgererklæringssystemet. Alle interesserede kan fremover følge med i, hvilke partier der aktivt arbejder for at komme på stemmesedlen til folketingsvalg, og hvor langt de er nået. Det er en vigtig del af vores demokrati, at alle har mulighed for at starte et parti og søge opstilling til Folketinget, og derfor er der en stor naturlig interesse for, hvem der kan stemmes på. Nu vil man løbende selv kunne danne sig et billede af, hvordan det går med at samle vælgererklæringer for de partier, der gerne vil på stemmesedlen. I forvejen giver vi adgang til disse data gennem forespørgsler og anmodninger fra interesserede, så det er enklere og mere fair at lægge data åbent frem, og vi undgår forhåbentlig også unødige spekulationer,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

Oversigten indeholder oplysninger om antallet af vælgererklæringer for partier, som har aktiveret deres indsamling af vælgererklæringer. Antallet dækker både over digitalt afgivne vælgererklæringer og vælgererklæringer afgivet på papir. Antallet korrigeres løbende for udløbne vælgererklæringer (dvs. erklæringer, der er afgivet for mere end 18 måneder siden). Det bliver ikke offentliggjort, hvilke personer der har afgivet en vælgererklæring.

På nuværende tidspunkt er der i alt over 50.000 vælgererklæringer registreret i vælgererklæringssystemet (inkl. dem, der tilhører et opstillingsberettiget parti). For at blive opstillingsberettiget til Folketinget skal et parti indsamle mindst 20.109 vælgererklæringer. Derefter skal partiet anmelde sig til Økonomi- og Indenrigsministeriet, som kontrollerer, at der er de nødvendige vælgererklæringer og den nødvendige dokumentation.

Se oversigten over partiernes vælgererklæringer her