Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Sundhedsminister om stofmisbrugsbehandling: Vi skal gribe mennesker i tide, når de beder om hjælp

Ved et møde i Sundheds- og Ældreministeriet i denne uge med repræsentanter for brugerforeninger for stofmisbrugere tog regeringen hul på sin undersøgelse af stofmisbrugsbehandlingen. Undersøgelsen skal vise, om der er behov for at forkorte behandlingsgarantien på området.

Sundheds- og Ældreministeriet

Det er helt afgørende, at hjælpen og behandlingen står klar så hurtigt som muligt, når en stofmisbruger har rakt hånden ud og bedt om hjælp til at komme ud af misbruget.

Det mener regeringen, som derfor vil undersøge, om der er basis for at forkorte behandlingsgarantien på 14 dage for stofmisbrugsbehandling.

Sundheds- og Ældreministeriet har nu i samarbejde med Børne- og Socialministeriet og Justitsministeriet taget hul på den undersøgelse, som regeringen bebudede med sit regeringsgrundlag, og som skal afdække, hvordan tilbuddene til stofmisbrugere fungerer i dag.

Som det første har de to ministerier afholdt et møde med Brugerforeningen, Brugernes Akademi og Gadejuristen, som dermed markerer startskuddet på en proces, der vil strække sig frem til udgangen af året.

"Når en stofmisbruger henvender sig hos lægen eller hos kommunen og siger, nu er jeg klar og motiveret til at få bugt med mit misbrug, så nytter det ikke noget, at der går for lang tid. For så misser vi åbningen. Derfor skal vi se på det her område – for vi må simpelthen ikke tabe nogen af de her mennesker, fordi vi er for langsomme til at stille op med et tilbud om behandling, når de banker på," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Det er tre ministerier, Sundheds- og Ældreministeriet, Børne- og Socialministeriet samt Justitsministeriet, der i fællesskab skal gennemføre undersøgelsen, og undervejs i processen vil – ud over brugerrepræsentanterne – en lang række interessenter blive inddraget, ligesom Sundhedsstyrelsen, Socialstyrelsen og Direktoratet for Kriminalforsorgen vil levere faglige input.

Og endelig bliver der også foretaget en analyse af data om opfyldelsen af den gældende behandlingsgaranti.