Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Her er resultaterne af Skolevalg 2017

8., 9. og 10. klasseelever over hele landet afgav torsdag deres stemmer. Venstre er valgets vinder, Socialdemokratiet tager andenpladsen, mens Liberal Alliance kommer ind på tredjepladsen.

Undervisningsministeriet

Torsdag den 2. februar sluttede en hård valgkamp. 45.345 elever fra 8., 9. og 10 klasser landet over har i dag været forbi stemmeboksen for at sætte deres kryds ved det parti, som de er mest enige med.

Venstre vinder Skolevalget 2017 med 19,1 procent af stemmerne, Socialdemokratiet får 15,6 procent, mens Liberal Alliance kommer ind på en tredjeplads med 13,5 procent.

Samlet vinder blå blok med 55,3 procent af stemmerne mod 44,7 procent til rød blok.

"Resultatet er nogenlunde som forventet. Fløjpartierne og partierne med de meget klare standpunkter klarer sig lidt bedre hos de unge end hos de voksne vælgere. Det er meget naturligt, det gør også de 18-29 årige. Men skolevalg handler om mere end, hvor de unge sætter deres kryds. Det vigtige er, at de unge lærer at tage forskellige informationer og argumenter ind og bearbejde dem", siger Jonas Hedegaard Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet.

Chris Preuss, landsformand for Venstres Ungdom, sagde umiddelbart efter at valgresultatet endegyldigt cementerede Venstres sejr:

"Vi er utroligt glade for at eleverne igen har vist, at de ønsker en borgerlig og liberal regering, og at de synes at Venstre skal være Danmarks største parti".

Tre ugers skolevalg lukkede med et brag
Valgaftenen blev transmitteret direkte på DR3 fra Christiansborg i København med Peter Falktoft og Esben Bjerre Hansen som værter. Valgaftenen afsluttede en tre uger lang valgkamp, hvor eleverne har valgt mærkesager og ungdomspartierne har kæmpet om elevernes stemmer ved et autentisk folketingsvalg.

Det er Folketinget og Undervisningsministeriet, der står bag Skolevalg 2017. Formålet med valget er at motivere de unge til at tage del i demokratiet og at forberede dem på at stemme, når de får stemmeret.

Se det endelige valgresultat - samt regionale og lokale resultater her

Se statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrive Skolevalg 2017 for tre uger siden herunder