Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Udenrigsministeren: "Vi skal gøre mere for at vinde freden efter ISIL"

Udenrigsminister Anders Samuelsen tager i dag til Washington for at deltage i møde i koalitionen mod ISIL. Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, er vært for mødet. Anders Samuelsen skal også mødes med senator Ron Johnson og senator John McCain.

Udenrigsministeriet
Portræt af Anders Samuelsen
Foto: Les Kaner

Udenrigsminister Anders Samuelsen tager i dag til Washington for at deltage i møde i koalitionen mod ISIL. Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, er vært for mødet. Anders Samuelsen skal også mødes med senator Ron Johnson og senator John McCain.

”Jeg har to vigtige budskaber med til koalitionsmødet. For det første, at Danmark lægger vægt på, at den nye amerikanske administration fastholder momentum i kampen mod ISIL. Det gælder militært, hvor ISIL skal presses endnu mere også i Syrien, sådan som de danske specialoperationsstyrker nu kan bidrage til. Men det gælder i mindst lige så høj grad de civile spor. At stoppe pengestrømmene og indtægtskilderne for ISIL er eksempelvis en prioritet, som vi også fra dansk side har engageret os betydeligt i. På alle fronter er aktivt amerikansk lederskab nødvendigt. Det er mit budskab til udenrigsminister Tillerson.

Danmark bidrager solidt til alle koalitionens indsatser. Jeg vil for det andet opfordre koalitionen til at bruge flere kræfter på at sikre freden efter den militære indsats. Sporene fra tidligere skræmmer, og det er vigtigt, at Irak og koalitionen gør hverdagen og livet bedre for folk i de områder, som vi befrier fra ISIL. Vi øger derfor vores engagement fra dansk side ved at udsende et polititræningsbidrag til Irak. Danmark har allerede afsat over 300 millioner kroner til stabiliserende indsatser i Irak og Syrien, men jeg vil i Washington opfordre koalitionen til at øge stabiliseringsindsatsen”, siger Anders Samuelsen.

Anders Samuelsen skal også mødes med den amerikanske senator John McCain, formand for Senatets Forsvarsudvalg, og senator Ron Johnson, formand for Senatets Udenrigsudvalgs underudvalg om Europa. Under møderne skal udenrigsministeren drøfte den nye amerikanske administrations politik og samarbejdet mellem USA og Danmark.

”Jeg ser frem til at drøfte det dansk-amerikanske samarbejde med to centrale senatorer. USA er og vil fortsat være afgørende for dansk og europæisk sikkerhed. Danmark er en aktiv aktør i NATO og står skulder ved skulder med USA i de skarpe indsatser flere steder i verden. Vi er klar til at tage mere ansvar, som regeringen også sagde til NATO’s generalsekretær, da han besøgte København i sidste uge”, slutter Anders Samuelsen.

Anders Samuelsen der giver hånd til senator John McCain
Udenrigsminister Anders Samuelsen møder senator John McCain til mødet i Washington