Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Regeringen vil fjerne alderskrav ved kørekort til ældre

Det er overflødigt, besværligt og dyrt for de ældre med hyppige lægebesøg i forbindelse med fornyelser af kørekort. Derfor foreslår regeringen nu at fjerne alderskravet for kørekort til ældre.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Foto: Colourbox

Det skal være slut med langsommeligt bureaukrati og nedværdigende alderstjek ved lægen, når ældre skal have fornyet kørekortet.

Derfor er regeringen på vej med et lovforslag, som fjerner alderskravet for kørekort til ældre.

Som det er i dag, skal ældre fra de fylder 75 år tjekkes ved lægen hvert andet år for at få kørekortet fornyet, og hvert år fra de fylder 80 år.

Men screeningen af ældres køreevner i Danmark er baseret på den forkerte antagelse, at ældre udgør en større risiko i trafikken, fordi de med alderen svækkes mentalt og fysisk.

"Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at ældre er til større fare i trafikken end andre aldersgrupper. Faktisk viser undersøgelser af uheldsrisiko, at ældre er gode til at overholde fartgrænser, og at de har en lav risikovillighed. Samtidig har det meget stor betydning for de ældres mobilitet og livsglæde, at de på egen hånd kan komme fra A til B og handle eller besøge familie og venner. Derfor vil vi i regeringen nu gøre op med et forældet regeltyranni og fjerne et alderskrav, som er til mere skade end gavn," siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Ud over at fjerne alderskravet lægger lovforslaget op til at skærpe anvendelsen af det lægelige kørselsforbud og indberetningspligt i tilfælde af, at en ældre er til fare for sig selv eller andre. 

Ældreminister Thyra Frank glæder sig også over den større tillid til de ældre medborgere, som lovforslaget udtrykker. - Vi skal glæde os over, at danskerne lever længere og i dag generelt er langt mere friske i en høj alder end tidligere. Så for mig som ældreminister giver det rigtig god mening, at vi fjerner de forældede alderskrav for fornyelse af kørekort og dermed aktivt viser, at vi stoler på de ældres evner i trafikken, siger Thyra Frank.