Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Erhvervsministeren: Vi skal sikre Danmarks fortsatte styrkeposition på det maritime område

Se de 52 anbefalinger for Det Blå Danmark her

Erhvervsministeriet
Foto: Lars Laursen/Scanpix

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har i dag modtaget en omfattende rapport med anbefalinger fra Vækstteamet for Det Blå Danmark. Rapporten indeholder vækstteamets bud på, hvordan Det Blå Danmarks internationale konkurrenceevne kan styrkes frem mod 2025.

De 52 konkrete anbefalinger spænder bredt lige fra accelerering af digitaliseringen i de maritime erhverv og muligheden for anvendelse af danske farvande til tests af blandt andet autonome skibe og bæredygtig produktion af f.eks. fødevarer på havet til mere konkurrencedygtige rammevilkår og fremtidssikring af de danske maritime kompetencer.

”Væksttemaet har gjort et grundigt og omfattende arbejde og har leveret nogle rigtigt gode forslag til, hvordan vi dels kan se på, om rammevilkårene og den eksisterende regulering kan gøres mere tidssvarende, men også i høj grad med et fokus på, hvordan vi kan bringe Det Blå Danmark helt i front hvad angår nytænkning og innovation,” fortæller erhvervsminister Brian Mikkelsen og fortsætter:

”Danmark er i dag en stærk international spiller indenfor blandt andet skibsfart og maritim industri, men konkurrencen på det globale marked er hård og på den lange bane er der kun plads til dem, som formår at være tilpasningsdygtige og innovative. Samtidigt lever vi i en foranderlig verden, hvor især digitaliseringen vender op og ned på traditionelle markeder – og åbner op for helt nye forretningsområder. Her skal vi sikre, at Det Blå Danmark formår at gribe og udnytte de nye muligheder og ikke sejler agterud.”

Med udgangspunkt i vækstteamets anbefalinger, vil regeringen nu gå i gang med at udarbejde en ny vækstplan for Det Blå Danmark, som skal bidrage til at fastholde og udvikle de maritime erhvervs internationale konkurrenceevne.

”Det Blå Danmark er, med 25 pct. af den danske eksport, Danmarks største eksporterhverv, og vi har i dag omkring 100.000 personer beskæftiget i den maritime sektor. Det er derfor afgørende for væksten og beskæftigelsen i Danmark, at vi sætter aktivt ind for at sikre Danmarks fortsatte styrkeposition på det maritime område,” siger Brian Mikkelsen.

Vækstteamet for Det Blå Danmark blev, med Jesper Lok som formand, nedsat i maj 2016. Vækstteamet fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan Det Blå Danmarks konkurrenceevne kan forbedres frem mod 2025. Vækstteamet har i sit arbejde konsulteret og modtaget input fra en lang række interessenter på det maritime område.

De samlede anbefalinger fra vækstteamet kan læses herunder

pdf (15,09 Mb)